image Mijëra ruse shtatzënë shkojnë t’i lindin fëmijët në Argjentinë për nënshtetësi

Evropë

Mijëra ruse shtatzënë shkojnë t’i lindin fëmijët në Argjentinë për nënshtetësi

news image

Më shumë se 5,000 gra shtatzëne ruse kanë hyrë në Argjentinë në muajt e fundit, duke përfshirë 33 me një fluturim të vetëm të enjten, thonë zyrtarët, raporton BBC.

Të ardhurat e fundit ishin të gjitha në javët e fundit të shtatzënisë, sipas agjencisë kombëtare të migracionit.

Besohet se gratë duan të sigurohen që foshnjat e tyre të lindin në Argjentinë për të marrë nënshtetësinë argjentinase.

Numri i të ardhurve është rritur kohët e fundit, gjë që mediat lokale sugjerojnë se është rezultat i luftës në Ukrainë.

Nga 33 gratë që mbërritën në kryeqytetin argjentinas me një fluturim të enjten, tre u arrestuan për shkak të “problemeve me dokumentacionin e tyre”, duke u bashkuar me tre të tjera që mbërritën një ditë më parë, tha për La Nacion kreu i agjencisë së migracionit Florencia Carignano.

Gratë ruse fillimisht kishin pohuar se po vizitonin Argjentinën si turistë, tha ajo.

“Në këto raste u konstatua se ata nuk kanë ardhur këtu për t’u marrë me aktivitete turistike. Ata e kanë pranuar vetë”.

Ajo tha se gratë ruse donin që fëmijët e tyre të kishin nënshtetësi argjentinase, sepse kjo u jepte më shumë liri sesa një pasaportë ruse.

“Problemi është se ata vijnë në Argjentinë, regjistrojnë fëmijët e tyre si argjentinas dhe largohen. Pasaporta jonë është shumë e sigurt në të gjithë botën. Ajo lejon [mbajtësit e pasaportës] të hyjnë pa viza në 171 vende,” tha zonja Carignano.

Të kesh një fëmijë argjentinas gjithashtu përshpejton procesin e nënshtetësisë për prindërit. Siç qëndron tani, rusët mund të udhëtojnë pa viza në vetëm 87 vende.

Avokati i tre grave që u ndaluan të enjten tha se ato janë duke u “burgosur në mënyrë të rreme”, pasi mbahen nën dyshimin se janë “turiste false”. Ky është një term “i cili nuk ekziston në legjislacionin tonë”, tha Christian Rubilar.

“Këtyre grave që nuk kanë kryer krime, që nuk kanë shkelur asnjë ligj migracioni, po u hiqet liria ilegalisht”, shtoi ai.

Që atëherë gratë janë liruar.

La Nacion ia atribuoi rritjen dramatike të mbërritjeve të qytetarëve rusë luftës në Ukrainë, duke thënë se “përveç arratisjes nga lufta dhe shërbimi shëndetësor i vendit të tyre, [grat ruse] tërhiqen nga [e drejta] e tyre për hyrje pa viza në Argjentinë, gjithashtu. si nga mjekësia e cilësisë së lartë dhe shumëllojshmëria e spitaleve”.

“Turizmi i lindjes” nga qytetarët rusë në Argjentinë duket të jetë një praktikë fitimprurëse dhe e mirë-vendosur.

Një faqe interneti në gjuhën ruse e parë nga BBC ofron paketa të ndryshme për nënat në pritje që dëshirojnë të lindin në Argjentinë. Faqja e internetit reklamon shërbime të tilla si plane të personalizuara të lindjes, marrje nga aeroporti, mësime në spanjisht dhe zbritje në koston e qëndrimit në “spitalet më të mira në kryeqytetin argjentinas”.

Paketat variojnë nga “klasa ekonomike”, duke filluar nga 5,000 dollarë (4,144 £), në “klasin e parë”, duke filluar nga 15,000 dollarë (12,433 £).

Faqja e internetit thotë se themeluesi i saj ka lehtësuar turizmin e lindjes dhe ka ofruar mbështetje për migracionin që nga viti 2015, dhe kompania thotë se është “100% argjentinase”.

/GazetaSinjali/