image Këto lloj dritash mund t’iu shkaktojnë dëme të përhershme të syve

Shëndeti

Këto lloj dritash mund t’iu shkaktojnë dëme të përhershme të syve

news image

Dritat LED mund të dëmtojnë përgjithmonë retinën dhe të shqetësojnë ritmin e gjumit, tha shefi i kujdesit shëndetësor të drejtuar nga qeveria të Francës.

Agjencia Franceze për Ushqimin, Mjedisin dhe Shëndetin dhe Sigurinë Profesionale (ANSES) paralajmëroi se dritat e fuqishme LED janë ‘foto-toksike’.

Në një raport prej 400 faqesh, trupi paralajmëroi se mund të shkaktojë një humbje të pakthyeshme të qelizave retinale dhe të çojë në verbëri.

ANSES u bëri thirrje zyrtarëve të rishikojnë kufirin maksimal për ekspozimin ndaj dritave LED, të cilat lëshojnë ‘dritë blu’ në sasi shumë më të larta.

LED përdor afërsisht një të pestën e energjisë elektrike për një llambë inkandeshente me një ndriçim të konsiderushëm.

/GazetaSinjali/