image Sot myslimanët fillojnë Muajin e Shenjtë të Ramazanit

Sociale

Sot myslimanët fillojnë Muajin e Shenjtë të Ramazanit

news image

Myslimanët në shumë shtete të botës sot kanë filluar agjërimin në Muajin e Shenjtë të Ramazanit.

Ramazani është muaji i nëntë i kalendarit islamik, i respektuar nga myslimanët në mbarë botën si muaj i agjërimit, namazit, reflektimit dhe bashkësisë. Ramazani konsiderohet si një nga pesë shtyllat e Islamit dhe zgjat 29 deri në 30 ditë.

Agjërimi nga agimi deri në perëndim të diellit është farz (i detyrueshëm) për të gjithë myslimanët e rritur që gëzojnë shëndet.

Shpërblimet shpirtërore të agjërimit besohet se shumëfishohen gjatë Ramazanit. Prandaj, myslimanët përmbahen jo vetëm nga ushqimi dhe pijet, por edhe produktet e duhanit, marrëdhëniet seksuale dhe sjelljet mëkatare,duke iu përkushtuar në vend të kësaj namazit (lutjeve) dhe recitimit të Kuranit.

Muaji i Ramazanit është ai në të cilin është shpallur Kurani; udhërrëfyes për njerëzimin, argumente të qarta të udhëzimit dhe kriter i të drejtës dhe të gabuarës. Dhe kushdo prej jush që është i pranishëm, le të agjërojë muajin, e kush prej jush është i sëmurë ose në udhëtim, disa ditë të tjera. Allahu dëshiron për ju lehtësi; Ai nuk dëshiron vështirësi për ju; dhe që ta plotësoni periudhën dhe ta madhëroni Allahun që ju udhëzoi, e ndoshta të jeni falënderues. [Kuran 2:185]

Ramazani është një kohë reflektimi shpirtëror, vetë-përmirësimi dhe përkushtimi dhe adhurimi i shtuar. Akti i agjërimit thuhet se e ridrejton zemrën larg aktiviteteve të kësaj bote, qëllimi i tij është të pastrojë shpirtin duke e çliruar atë nga papastërtitë e dëmshme. Myslimanët besojnë se Ramazani i mëson ata të praktikojnë vetëdisiplinën, vetëkontrollin, sakrificën dhe ndjeshmërinë për ata që janë më pak me fat, duke inkurajuar kështu veprimet e bujarisë dhe bamirësisë së detyrueshme (zekatit).

/GazetaSinjali/