image Orari i gjumit për fëmijët sipas muajve - Sinjali

Orari i gjumit për fëmijët sipas muajve

news image

Secili prind ka qëndrimin e tij ndaj gjumit të fëmijëve, transmeton Gazeta Sinjali.

Gjumi i fëmijës ndryshon nga gjumi i të rriturve. Të rriturit bien në gjumë të thellë më shpejt se fëmijët.

Kjo është arsyeja pse një foshnje që sapo ka fjetur në krah zgjohet kur futet në një krevat fëmijësh.

Tek bebet, faza sipërfaqësore e gjumit kur bie në gjumë zgjat rreth 20 minuta dhe vetëm atëherë zëvendësohet nga gjumi i thellë.

Një fëmijë nuk mund të jetë në gjendje të gjumit të thellë tërë natën, si një i rritur (rreth 6 orë nga 8).

Kjo është për shkak të paaftësisë për të kënaqur në mënyrë të pavarur nevojat e tyre.

Nëse fëmija ishte në fazën e gjumit të thellë pothuajse tërë natën, ai nuk do të reagonte ndaj urisë që shfaqet ose pelenat e lagura. Prandaj, zgjimi i shpeshtë gjatë natës është normë për fëmijët.

Ato shërbejnë si një lloj kontrolli mbi gjendjen e një organizmi të vogël në zhvillim – qoftë i nxehtë apo i ftohtë, nëse dëshiron të hajë, etj.

Ndërsa rritet, fazat e gjumit do të zgjasin dhe fëmija do të zgjohet më pak gjatë natës.

Rrobat e fëmijës gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm, sa më i përshtatshëm dhe i rehatshëm të jetë, aq më shumë fëmija fle, dhe ju gjithashtu mund të përkëdhelni fëmijën tuaj dhe t’i blini atij lepurushë pizhame shumëngjyrësh kigurumi që do ta gëzojnë ditën dhe natën.

Në varësi të moshës, pediatërit udhëhiqen nga standardet e mëposhtme të gjumit për fëmijë:

nga 1 deri në 2 muaj – 18 orë
nga 3 deri në 4 muaj – 17-18 orë
nga 5 deri në 6 muaj – 16 orë
nga 7 deri në 9 muaj – 15 orë
nga 10 muaj deri në një vit – 13 orë

Nga një deri në një vit e gjysmë gjumi ndahet në 3 pjesë: natën (10-11 orë), ditën e parë – rreth 2-2,5 orë, ditën e dytë – 1.5 orë.


Nga një e gjysmë në 2 vjet gjumi i natës është 10-11 orë, gjatë ditës – rreth 3 orë.

2 – 3 vjeç gjumi i natës mbetet i pandryshuar, dhe gjumi i ditës zvogëlohet në 2-2.5 orë.

Nga 3 deri në 7 vjeç gjumi i natës shkurtohet në 10 orë, gjatë ditës – në dy.

Disa mjekë besojnë se pas 7 vjetësh nevoja për gjumë gjatë ditës është eleminuar, kohëzgjatja e gjumit të natës duhet të jetë të paktën 8-9 orë… Pediatër të tjerë po rritin nivelin e gjumit për fëmijët në moshë shkollore:

nga 7 deri në 8 vjeç – deri në 12 orë në ditë.
nga 9 deri në 11 vjeç – 10 orë në ditë.
nga 12 deri në 15 vjeç – 9 orë në ditë
.

/Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: