image Ndryshimet klimatike do t’i kushtojnë Gjermanisë më shumë se 900 miliardë euro deri në vitin 2050
[wp-story id="814678"]

Evropë

Ndryshimet klimatike do t’i kushtojnë Gjermanisë më shumë se 900 miliardë euro deri në vitin 2050

news image

Ngjarjet ekstreme të motit të shkaktuara nga ndryshimet klimatike mund t’i kushtojnë Gjermanisë një total kumulativ prej më shumë se 900 miliardë dollarë deri në mes të shekullit, sipas një studimi të publikuar.

Studimi, i kryer nga firmat e kërkimit ekonomik Prognos dhe GWS, si dhe nga Instituti për Kërkime Ekonomike Ekologjike, po bëjnë Berlinin të hartojë një strategji të adaptimit ndaj ndryshimeve klimatike që do të prezantohet së shpejti nga ministria e mjedisit. Koalicioni përfundoi me mënyrën se si Gjermania mund të zvogëlojë emetimet e gazeve serrë në sektorë me energji intensive si transporti dhe ndërtimi për t’u bërë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2045.

Ministritë e ekonomisë dhe mjedisit cituan hulumtimin si dëshmi se nxehtësia ekstreme, thatësira dhe përmbytjet mund t’i kushtojnë vendit midis 280 miliardë dhe 900 miliardë euro midis 2022 dhe 2050, në varësi të shkallës së ngrohjes globale.

Këto kosto përfshijnë humbjen e kulturave bujqësore, dëmtimin ose shkatërrimin e ndërtesave dhe infrastrukturës për shkak të shirave të rrëmbyeshëm dhe përmbytjeve, probleme në transportin e mallrave dhe dëmtime të sistemit shëndetësor.

Studimi nuk vlerëson dëmet joekonomike, të tilla si vdekjet nga nxehtësia dhe përmbytjet dhe humbja e biodiversitetit.

Ngjarjet ekstreme të motit tashmë i kanë kushtuar Gjermanisë të paktën 145 miliardë euro midis 2000 dhe 2021, nga të cilat 80 miliardë janë humbur gjatë pesë viteve të fundit, sipas ministrisë së ekonomisë.

Kostot e dëmeve të mundshme mund të reduktohen plotësisht përmes masave të përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, si ruajtja e karbonit, në rastin e ndryshimeve të buta klimatike, ndërsa në varësi të intensitetit të tij, 60-80% e kostove të dëmit mund të kursehen.

/GazetaSinjali/