COVID-19

Të infektuar

126

Të sheruar

10

Të vdekur

1

Këshilla/ Edhe hidratimi i tepërt sjellë pasoja

news image

Mungesa e ujit në organizëm (dehidratimi) mund të shkaktojë dhimbje koke dhe disa probleme fiziologjike, dhe të moshuarit kryesisht janë në rrezik.

Por, sipas një studimi të ri, dhimje koke, letargji, marramendje dhe probleme të tjera fiziologjike mund të shkaktojë edhe hidratimi i tepërt.

“Ndërsa plakemi, fu-rnizimi ynë me ujë zvogëlohet për shkak të një uljeje të masës muskulore, veshkat tona më pas mbajnë më pak ujë, dhe sinjalet hormonale që shkaktojnë etjen dhe motivojnë marrjen e ujit bëhen të mashtruar”, shpjegon  Hillary Betankort.

Rrezik më të lartë të dëmtimit të aftësive njohëse kanë të moshuarit. Për të matur nivelin e hidratimit të secilit pjesëmarrës, studiuesit vëzhguan përqendrimin e substancave dhe komponimeve të ndryshme në gjakun e tyre, përfshirë natriumin, kaliumin, glukozën dhe azotin e uresë. Të gjithë pjesëmarrësit kaluan gjithashtu teste të funksionit njohës.

Në pamje të parë, studiuesit gjetën një korrelacion midis hidratimit të duhur dhe rezultateve të mira në testet e funksionit njohës.

Sidoqoftë, rezultatet u bënë më pak të qarta pasi studiuesit e rregulluan analizën e tyre te faktorët konfuzë.

“Kur kemi llogaritur vitet, arsimin, orët e gjumit, nivelin e aktivitetit fizik dhe statusin e diabetit dhe kemi analizuar të dhënat veçmas për burrat dhe gratë, shoqata me statusin e hidratimit dhe marrjen e ujit u zvogëlua”, tha Betankort.

Megjithëse lidhja midis niveleve të hidratimit dhe performancës njohëse te burrat e moshuar mbetet një mister, bashkautori i studimit profesori Asher Rosinger këshillon që të rriturit të mos rrezikojnë shëndetin e tyre dhe të lënë pas dore hidratimin e duhur të trupit./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin