image Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas - Sinjali

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas

news image

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Kundër Grave do të shënojë nisjen e fushatës UNiTE për t’i dhënë fund dhunës kundër grave (25 nëntor – 10 dhjetor) – një nismë prej 16 ditësh aktivizmi që përfundon në ditën që përkujton Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut më 10 dhjetor.

Për të rritur ndërgjegjësimin, tema e këtij viti është “Portokallia e botës: Fundi i dhunës ndaj grave tani!”. Portokallia është ngjyra për të përfaqësuar një të ardhme më të ndritshme pa dhunë ndaj grave dhe vajzave.

Disa ngjarje publike po koordinohen dhe ndërtesat dhe monumentet ikonike do të ndezen në ngjyrë portokalli për të kujtuar nevojën për një të ardhme pa dhunë.

Kjo fushatë, e udhëhequr nga sekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe UN Women që nga viti 2008, synon të parandalojë dhe eliminojë dhunën ndaj grave dhe vajzave në mbarë botën, duke bërë thirrje për veprim global për rritjen e ndërgjegjësimit, promovimin e avokimit dhe krijimin e mundësive për diskutim mbi sfidat dhe zgjidhjet.

Një raport i ri nga UN Women, bazuar në të dhënat nga 13 vende që nga pandemia, tregon se 2 në 3 gra raportuan se ato ose një grua që e njohin kanë përjetuar një formë dhune dhe kanë më shumë gjasa të përballen me pasigurinë ushqimore. Vetëm 1 në 10 gra tha se viktimat do të shkonin në polici për ndihmë.

Dhuna kundër grave dhe vajzave është një nga shkeljet më të përhapura, të vazhdueshme dhe shkatërruese të të drejtave të njeriut në botën tonë sot, e cila mbetet kryesisht e paraportuar për shkak të mosndëshkimit, heshtjes, stigmës dhe turpit që e rrethon. /GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin