image Çfarë ndodh saktësisht në trurin e qenit tuaj kur jeni i trishtuar

Shëndetësi

Shëndetësi/ Çfarë ndodh saktësisht në trurin e qenit tuaj kur jeni i trishtuar

news image

Shkencëtarët në Universitetin e Meksikës kanë studiuar përgjigjen emocionale të qenit ndaj një imazhi njerëzor.

Problemi i vetëm me këtë metodë është se qeni duhet të jetë plotësisht i qetë, gjë që e bëri punën e tyre shumë më të vështirë.

Teknologjia e quajtur MR na ka treguar atë që shumica e adhuruesve të qenve dhe miqtë e dinë tashmë – kur qeni juaj ju sheh, ata e përjetojnë këtë si një shpërblim.

Kur qentë shohin një njeri, truri i tyre ka njëfarë aktiviteti, që do të thotë se stimujt janë në një nivel të lartë.

Shkencëtarët besojnë se kjo pjesë e trurit të qenit është shumë e ngjashme me njeriun, që do të thotë se gjithashtu angazhohet në përpunimin e fytyrës dhe përdor pikërisht të njëjtën veprimtari për të.

Aktiviteti u gjet edhe në strukturat nënkortikale kur atyre u tregoheshin fytyra në foto, ndërsa duke shfaqur gjëra të tjera, kjo veprimtari do të mungonte plotësisht.

Ajo pjesë e trurit është e lidhur edhe me proceset e shpërblimit, kështu që ata janë treguar se i përgjigjen shprehjeve të ndryshme të fytyrës që duhet të sugjerojnë gjendje të ndryshme emocionale të pronarëve të tyre.

Kështu që qeni juaj e di saktësisht kur jeni i trishtuar. Nuk është e rrallë në botën e kafshëve të interpretosh me sukses emocionet, por tani është vërtetuar se qentë mund ta bëjnë këtë te njerëzit. /Gazeta Sinjali/