image Von der Leyen në Tiranë: BP duhet të vendosë nëse duan të jenë me BE-në apo me Rusinë

Shqipëri

Von der Leyen në Tiranë: BP duhet të vendosë nëse duan të jenë me BE-në apo me Rusinë

news image

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula Von der Leyen, kërkoi të martën nga vendet e Ballkanit Perëndimor të vendosin nëse duan të jenë me demokracinë, pra me BE-në, apo nëse duan të shkojnë në një rrugë tjetër, me Rusinë.

Me mbërritjen e saj në Tiranë për samitin e BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor, ajo siguroi se lufta në Ukrainë sillet rreth pyetjes “nëse imponohen autokracitë dhe e drejta e më të fortëve apo nëse imponohet demokracia dhe rregulli i ligjit”.

“Ne e shohim këtë mosmarrëveshje edhe në Ballkanin Perëndimor, Rusia përpiqet të ndikojë dhe Kina përpiqet të ndikojë. Por BE-ja është investitori kryesor, partneri kryesor. Prandaj, ata duhet të vendosin me kë duan të jenë, me demokracinë, me BE, ose duan të shkojnë në një rrugë tjetër”, tha Von der Leyen.

Kryetarja e Komisionit Evropian shprehu bindjen se objektivi kryesor i gjashtë vendeve të rajonit është afrimi dhe integrimi në BE.

Vendi më i afërt me Rusinë në rajon është Serbia, e cila edhe pse po negocion me Brukselin për anëtarësim në BE, deri më tani ka vendosur t’i bashkohet sanksioneve komunitare kundër Moskës.

Nga ana tjetër, Von der Leyen theksoi rëndësinë e mbajtjes së lidhjeve më të ngushta midis BE-së dhe gjashtë vendeve ballkanike që nuk janë ende pjesë e bllokut, Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Bosnje-Hercegovina dhe Serbia.

“Është e qartë se ne duhet të punojmë më intensivisht me Ballkanin. Ne e shohim njëri-tjetrin tani shumë më tepër se më parë, që është një përparim i madh,” tha presidenja e Komisionit Evropian.

E pyetur se sa kohë do t’i duhet gjashtë vendeve të rajonit për t’u integruar në BE, Von der Leyen kujtoi se “shpejtësia e anëtarësimit është çështje e vendeve anëtare”.

/GazetaSinjali/