image Vdekjet nga kanceri në Amerikë janë ulur 33% që nga viti 1991

Botë

Vdekjet nga kanceri në Amerikë janë ulur 33% që nga viti 1991

news image

Vdekjet nga kanceri në Amerikë janë ulur me 33% që nga viti 1991, sipas një raporti të ri – duke shpëtuar rreth 3.8 milionë jetë.

Raporti i Shoqatës Amerikane të Kancerit ia atribuoi prirjen e tre dekadave kryesisht zbulimit më të mirë të hershëm, normave më të ulëta të pirjes së duhanit dhe përmirësimeve në trajtim. Studiuesit vlerësuan gjithashtu vaksinën e papillomavirusit njerëzor (HPV).

Rezultatet e përmirësuara janë “vërtet të frikshme”, tha për CNN Karen Knudsen, shefe ekzekutive e Shoqatës Amerikane të Kancerit. “Zbulimet e reja për parandalimin, zbulimin e hershëm dhe trajtimin kanë rezultuar në përfitime të vërteta, domethënëse në shumë nga 200 sëmundjet që ne i quajmë kancer.”

Nga viti 2019 dhe 2020, data më e fundit për të cilën disponohen të dhëna, vdekshmëria nga kanceri u ul me 1.5%. Studiuesit dhe mjekët kanë paralajmëruar se Covid-19, i cili vonoi ekzaminimet e kancerit për shumë amerikanë, ishte një pengesë serioze, por deri në çfarë mase nuk dihet ende.

Raporti i Shoqatës, i cili u botua të enjten në një revistë mjekësore për mjekët e kancerit, vuri në dukje se megjithëse vdekjet nga kanceri janë në rënie, normat e vdekshmërisë dhe incidencat e kancerit kanë luhatur gjerësisht në lloje të kancerit dhe grupe të ndryshme demografike.

Ndoshta ndryshimi më i habitshëm ishte një “rënie 65% e incidencës së kancerit të qafës së mitrës gjatë 2012 deri në 2019 midis grave në fillim të të 20-tave”, tha raporti – “kohorta e parë që mori vaksinën e papillomavirusit njerëzor [HPV]”.

“Rënia e madhe e incidencës së kancerit të qafës së mitrës është jashtëzakonisht emocionuese” dhe “ndoshta parashikon reduktime të mëdha në kanceret e tjera të lidhura me HPV”, tha në një deklaratë Rebecca Siegel, autorja kryesore e raportit.

Ka pasur gjithashtu disa rishfaqje të kancerit, zbuloi raporti. Për shembull, pas rënies për dy dekada, kanceri i prostatës u rrit me 3% në vit nga 2014 në 2019 – një ndryshim që studiuesit e përshkruan si shqetësues. Studimi u bazua në të dhëna nga regjistrat qendrorë të kancerit dhe Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore.

Megjithatë, të dhënat e fundit të kancerit karakterizohen nga pabarazitë racore. Incidenca e kancerit të prostatës është 70% më e lartë tek meshkujt me ngjyrë sesa tek meshkujt e bardhë, dhe femrat me ngjyrë kanë më shumë gjasa të vdesin nga kanceri i gjirit sesa grupet e tjera, pavarësisht se femrat e bardha kanë shkallë më të lartë të kancerit të gjirit.

Vitin e kaluar, Joe Biden njoftoi se ai po rifillonte nismën e Shtëpisë së Bardhë për “shfaqjen e hënës së kancerit” me synimin për të reduktuar vdekjet nga kanceri me të paktën 50% gjatë 25 viteve. Në një deklaratë të enjten, koordinatorja e kancerit, Dr Danielle Carnival, tha se raporti i ri demonstroi “progres të madh”.

Rënia e shkallës së vdekshmërisë nga kanceri pasqyron tendenca të ngjashme afatgjata në disa sëmundje të tjera kryesore.

Nga viti 2010 deri në vitin 2017, shkalla e vdekjeve në mesin e njerëzve me HIV u ul me 37%, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Normat e vdekshmërisë kardiovaskulare të rregulluara sipas moshës – që do të thotë vdekje nga sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru – ranë me 22% nga 1990 deri në 2013, sipas një studimi të botuar në revistën Circulation Research.

Pas rritjes nga viti 1980 në 2000, shkalla e vdekshmërisë nga diabeti ra me 26% midis 2000 dhe 2014, sipas një studimi të botuar vitin e kaluar në revistën Population Metrics.

Në të kundërt, vdekjet nga mbidoza e drogës janë rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit. Shkalla e rregulluar sipas moshës e vdekjeve që përfshinin opioidet sintetike të tjera përveç metadonit u rrit me 1,040% nga 2013 në 2019, sipas CDC, dhe vdekjet që përfshijnë psiko-stimulantë – si meta – u rritën 317%.

/GazetaSinjali/