image Si të mbrohemi nga koronavirusi? - Sinjali

Këshilla/ Si të mbrohemi nga koronavirusi?

news image

Lani duart shpesh!

Pastroni rregullisht duart për 60 sekonda me ujë dhe sapun dhe dezinfektojini ato me alkool.

Larja e duarve me sapun dhe ujë ose përdorimi i alkoolit vret viruset që mund të jenë në duart tuaja.

Ruani distancën me personat e tjerë

Mbani të paktën 1 metër  distancë midis vetes dhe kujtdo që kollitet ose teshtin.

Kur dikush kollitet ose teshtin, ata spërkatin me sekrecione nga hunda ose goja e tyre që mund të përmbajnë virus. Nëse jeni shumë afër, mund të merrni frymë në pikat, përfshirë virusin COVID-19 nëse personi që kollitet e ka këtë sëmundje.

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës!

Duart prekin shumë sipërfaqe dhe mund të marrin viruse. Pasi të kontaminohet, duart mund të transferojnë virusin në sytë tuaj, hundën ose gojën. Nga atje, virusi mund të hyjë në trupin tuaj nduek ju kthyer në barëts së coronavirusit

Praktikoni higjenën e frymëmarrjes!

Sigurohuni që ju dhe njerëzit përreth jush të ndiqni higjenën e mirë të frymëmarrjes. Kjo do të thotë të mbuloni gojën dhe hundën me bërryl kur kolliteni ose teshtitni. Pastaj hidhni menjëherë letrën e përdorur.

Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor herët

Qëndroni në shtëpi nëse ndiheni mirë. Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor dhe telefononi paraprakisht 127-ën.  Ndiqni udhëzimet e autoritetit shëndetësor.

Qëndroni të informuar dhe ndiqni këshillat e kujdesit shëndetësor!

Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të azhurnuar nëse COVID-19 po përhapet në zonën tuaj. Ata janë të vendosur më së miri për të këshilluar se çfarë duhet të bëjnë njerëzit në zonën tuaj për të mbrojtur veten e tyre. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin