image “Shkurtimi” i rrugës me emrin “Ibrahim Rugova” në Tiranë, ngjall reagime në Shqipëri

Shqipëri

“Shkurtimi” i rrugës me emrin “Ibrahim Rugova” në Tiranë, ngjall reagime në Shqipëri

news image

Bashkia e Tiranës ka vendosur që një segment të një rruge ta emërtojë “Dëshmorët e 4 shkurtit”, 79 vjet pas kësaj masakre.

Mirëpo një gjë e tillë ka ngjallur kritika me arsyetimin se e kanë shkurtuar rrugën e cila mban emrin “Ibrahim Rugova”.

Deputetja e Partisë Demokratike, Jorida Tabaku ka reaguar duke thënë se i është hequr emri “Ibrahim Rugova” rrugës në kryeqytet, për t’u zëvendësuar me emrat e dëshmorëve të cilët PD-ja i konsideron si “dëshmorë të sajuar” të komunizmit, duke kthyer një debat të vjetër që ende nuk gjen zgjidhje në Shqipëri.

“Të heqësh Ibrahim Rugovën për ‘4 Shkurtin!’”, ka shkruar ajo në llogarinë e saj në Facebook.

“Në 17 shkurt 2012 Tirana inauguroi rrugën Ibrahim Rugova në aksin Banka e Shqipërisë deri në hyrje të Liqenit Artificial. Qe nder dhe privilegj për Tiranën dhe tiranasit që një figurë e çmuar dhe me rëndësi për kombin tonë të kishte atë emër në atë vend. Vendimi u mor pas një kërkese që familja e Ibrahim Rugovës na drejtoi ne si bashki dhe Këshilli Bashkiak e nderoi qytetin e Tiranës me një patriot, arkitektin e Kosovës së Lirë”.

“Fatkeqësisht, lufta e klasave rikthyer në 2023 e copëtoi këtë rrugë duke sajuar një tjetër gjysma rrugë me emërtim të një date që nuk është se personifikon apo bashkon dhe aq shqiptarët e aq më pak qytetarët e Tiranës. Se si mund të ulësh përbri rrugës Ibrahim Rugova hallin elektoral të Erion Veliaj, që do të prodhojë dëshmorë, vështirë se mund të kuptohet. Lë pastaj të përziesh historinë dhe ta retushosh”.

Madje, ajo ka sugjeruar që të paktën të vendosen emrat e atyre që u vranë nga komunistët nga 16 tetori 1944 deri në 16 nëntor 1944

“Nëse kryebashkiaku Veliaj, që Tiranën e ka shpërfytyruar më shumë se sa kushdo, do të dëshironte realisht të emërtonte një rrugë me dëshmorë: le të vendosë emrat e atyre që u vranë nga komunistët nga 16 tetori 1944 deri në 16 nëntor 1944. Shumica e tyre ishin nacionalistë që u vranë pa gjyq sepse e donin Kosovën”.

“Kjo po do qe realisht një emërtim përfaqësues dhe simbolik me Tiranën që në vend të xhamisë së Sulejman pashës përfundoi me Partizanin e Panjohur”.

“Ky qytet i përket qytetarëve dhe po aq historisë së tyre jo nevojave elektorale të një kryebashkiaku që po ndyen edhe historinë e qytetit”.

/GazetaSinjali/