COVID-19

Të infektuar

3886

Të shëruar

2003

Të vdekur

82

Këshilla/ Shkenca zbulon pse disa njerëz hanë, por nuk shtojnë peshë

news image

Një studimi i kryer nga një ekip aktiv në Institutin e Shkencave Shëndetësore Nestlè, ka zbuluar sekretin se pse disa njerëz hanë shumë, por nuk shtojnë peshë.

Sipas shkencës, sekreti i situatave të tilla lidhet me efikasitetin e qelizave yndyrore.

Hulumtimi, detajet e të cilit u botuan në faqet e “American Journal of Clinical Nutrion”, përfshiu 60 persona.

Të gjithë pjesëmarrësve të studimit iu kërkua të konsumojnë një dietë të përbërë me këto ushqime: 48% karbohidrate, 37% lipide, 15% proteina. Sidoqoftë, në grupin eksperimental, një frekuencë më e lartë u vu re në raport me konsumin e snack-it (ushqime brenda vakteve të ushqyerit) dhe konsumit kalorik. Mesatarisht, dieta e ndjekur për periudhën e vëzhgimit përfshinte 600 kalori më shumë sesa parametrat ditorë të përdorur nga subjektet e monitoruara.

Në një kohëzgjatje prej 14 ditësh dhe falë analizës së indit dhjamor të bardhë dhe indeve të muskujve, studiuesit vunë në dukje se individët e përfshirë në grupin eksperimental,  kishin padyshim adipocite më të vogla. Konkretisht, qelizat e tyre të yndyrës u shënuan me një madhësi më të vogël se 40% në krahasim me atë që shihet në 30 lëndët e tjera, e gjithë pesha normale (BMI midis 20 dhe 25), pa probleme që lidhen me çrregullimet e të ngrënit.


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: