image Shefi i OKB-së i bën thirrje Rusisë që t'i kthehet marrëveshjes së grurit të Detit të Zi

Botë

Shefi i OKB-së i bën thirrje Rusisë që t’i kthehet marrëveshjes së grurit të Detit të Zi

news image

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, i bëri thirrje Rusisë të hënën që të kthehet në një marrëveshje që lejon eksportin e sigurt të grurit ukrainas në Detin e Zi, në përputhje me një propozim që ai i bëri presidentit Vladimir Putin.

Rusia u largua nga marrëveshja një javë më parë, duke thënë se kërkesat për të përmirësuar eksportet e saj të ushqimit dhe plehrave nuk ishin përmbushur dhe se nuk kishte mjaft grurë ukrainas që kishte arritur në vendet më të varfra sipas marrëveshjes së Detit të Zi, raporton Reuters.

Në samitin e Sistemeve Ushqimore në Romë të hënën, Guterres tha:

Me përfundimin e Iniciativës së Detit të Zi, më të rrezikuarit do të paguajnë çmimin më të lartë.

Kur çmimet e ushqimeve rriten, të gjithë paguajnë për të. Kjo është veçanërisht shkatërruese për vendet e cenueshme që përpiqen të ushqejnë njerëzit e tyre.

Guterres i kishte shkruar Putinit më 11 korrik në një përpjekje përfundimtare për të shpëtuar marrëveshjen. Ai propozoi Rusinë ta zgjerojë atë – me një kufi ditor prej katër anijesh që udhëtojnë në Ukrainë dhe katër anije që largohen – në këmbim të lidhjes së një dege të Bankës Bujqësore të Rusisë, Rosselkhozbank, me sistemin global të pagesave SWIFT, të cilin BE-ja e ndërpreu në qershor 2022.

Guterres shtoi:

I bëj thirrje Federatës Ruse që t’i kthehet zbatimit të Iniciativës së Detit të Zi, në përputhje me propozimin tim të fundit.

I bëj thirrje komunitetit global të qëndrojë i bashkuar për zgjidhje efektive në këtë përpjekje thelbësore.

Unë mbetem i përkushtuar për të lehtësuar aksesin e papenguar në tregjet globale për produktet ushqimore dhe plehrat si nga Ukraina ashtu edhe nga Federata Ruse, dhe për të ofruar sigurinë ushqimore që çdo person meriton.

/GazetaSinjali/