COVID-19

Të infektuar

1194

Të shëruar

884

Të vdekur

31

Këshilla/ Qëndrimi për shumë orë para ekrani mund të ndryshojë formën e trurit të fëmijëve

news image

Kalimi i shumë orëve duke shikuar në ekran mund të ndryshojë formën e trurit të fëmijëve të vegjël, paralajmëroi një studim.

Shkencëtarët kryen skanime në tru të fëmijëve të moshës midis tre dhe pesë vjeç, dhe krahasuan rezultatet me përdorimin e ekranit. Ata që kaluan kohën më të madhe në tableta, telefona dhe TV kishin më pak lëndë të bardhë në trurin e tyre, treguan rezultatet.

Lënda e bardhë ndihmon në dërgimin e mesazheve nga një zonë në tjetrën përmes ‘trakteve’. Traktet e prekura përfshinin ato që mbështesin aftësitë gjuhësore, të tilla si të folurit, të menduarit dhe të lexuarit.

Të njëjtët fëmijë gjithashtu shënuan më pak suksese në testet e shkrim-leximit, sipas rezultateve të studimit të Qendrës Mjekësore të Spitalit Fëmijëve Cincinnati.

Por kritikët e hulumtimit nënkuptonin se gjetjet nuk janë të vërteta dhe i nxitën prindërit të mos shqetësoheshin nëse truri i fëmijës së tyre është ‘dëmtuar’.

Studimi, botuar në Gazetën e Pediatrikës së Shoqatës Mjekësore Amerikane, përfshiu 47 fëmijë të shëndetshëm – 27 vajza dhe 20 djem.

Autori kryesor John Hutton dhe kolegët u kërkuan prindërve të tyre të raportojnë se sa fëmijët përdorën ekranet duke përdorur testin ScreenQ, një pyetësor prej 15 artikujsh që merrte parasysh qasjen e lehtë, shpeshtësinë e përdorimit dhe përmbajtjen e shikuar.

Nuk ka udhëzime zyrtare për afatet kohore të ekranit. Por ka thirrje për ndërhyrje që duhen realizuar për shkak të shqetësimit në rritje për ndikimin e kohës së qëndrimit para ekranit dhe përdorimin e mediave sociale, mbi shëndetin mendor dhe mirëqenien e të rinjve./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin