image Presidenca në Serbi: Shtetet e "Ballkanit të Hapur" do të marrin pjesë në Samitin e BE-së
[wp-story id="814678"]

Rajon

Presidenca në Serbi: Shtetet e “Ballkanit të Hapur” do të marrin pjesë në Samitin e BE-së

news image

Liderët e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe ai i Serbisë, kanë vendosur të marrin pjesë në samitin BE-Ballkani Perëndimor.

Takimi do të mbahet në Bruksel gjatë samitit të Këshillit Evropian.

Në deklaratë thuhet se pas konsultimeve të hollësishme dhe gjithëpërfshirëse me bashkëpunëtorët dhe anëtarët e qeverive, liderët e tre vendeve vendosën të shkojnë së bashku në samit, duke rënë dakord për parimet që do të jenë shtylla kryesore e bisedimeve me zyrtarë të shumtë të BE-së.

“Duke pasur parasysh se Republika e Serbisë, Republika e Shqipërisë dhe Republika e Maqedonisë së Veriut përfaqësojnë vazhdimisht interesat e qytetarëve të tyre dhe të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor në të gjitha forumet relevante ndërkombëtare, vendimi për pjesëmarrjen dhe qasjen e përbashkët në samitin e Brukselit është një tjetër hap në përparimin e vendit tonë, por edhe një sinjal i qartë se përkundër pengesave të shumta, ne vazhdojmë të japim një kontribut konstruktiv në rrugën e integrimeve evropiane”, thuhet nga presidenca serbe.

Shtohet se liderët janë të vetëdijshëm se temat e bisedimeve nuk do të jenë të lehta, por se pjesëmarrja e tyre do të konfirmojë edhe një herë përkushtimin e tyre në rrugën evropiane të tre vendeve, shkruan danas.

Liderët e vendeve të rajonit janë ftuar në një takim me liderët e Këshillit Evropian, i cili duhet të mbahet nesër para fillimit të samitit të rregullt të qershorit të Bashkimit, në të cilin do të diskutohet për zgjerimin.

Sipas mediave, Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, në një letër drejtuar liderëve të vendeve anëtare të BE-së, duke i ftuar ata në seancën e Këshillit Evropian, theksoi se procesit të zgjerimit dhe integrimit duhet t’i jepet energji e re e partnerëve tanë nga Ballkani Perëndimor.

Ai tha se Ballkani Perëndimor është i rëndësishëm për BE-në dhe BE-ja është e rëndësishme për Ballkanin Perëndimor, duke shtuar se do të takohet me partnerët e Ballkanit Perëndimor para seancës formale të Këshillit Evropian, i cili do të takohet më 23 dhe 24 qershor.

Paqja, siguria dhe prosperiteti në një rend ndërkombëtar të bazuar në rregulla janë vlera që BE ndan me partnerët e tjerë evropianë. U prezantua ideja e bashkësisë politike evropiane për të inkurajuar dialogun dhe bashkëpunimin politik. “Ne do të fokusohemi në një diskutim strategjik se si të forcojmë marrëdhëniet tona në mënyrë që të zgjidhim çështjet me interes të përbashkët“, tha Michel.

Sipas tij, me luftën në Evropë është ndërmarrë një veprim i paprecedentë, duke projektuar ndikimin gjeopolitik të BE-së.

“Tani duhet të ndërmarrim hapa të mëtejshëm për të forcuar sigurinë dhe stabilitetin. Ky do të jetë fokusi kryesor i Këshillit tonë Evropian. Tani është koha për të pranuar se e ardhmja e Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë është brenda BE-së. Unë do t’ju ftoj t’i jepni Ukrainës dhe Moldavisë statusin e kandidatit. “Në të njëjtën kohë, ne do të vazhdojmë të ofrojmë mbështetje të fortë humanitare, ushtarake, ekonomike dhe financiare për Ukrainën”, tha Michel.

/GazetaSinjali/