image Paralajmërimi i ekspertëve: Nëse keni unaza në gisht është e kotë t'i lani duart! - Sinjali

Këshilla/ Paralajmërimi i ekspertëve: Nëse keni unaza në gisht është e kotë t’i lani duart!

news image

Përderisa shpërthimi i koronavirusit vazhdon të përhapet, shumë njerëz po marrin masa paraprake shtesë për të qëndruar të sigurt. Ndërsa larja e duarve është thelbësore, a mund të bëjnë që mikrobet e tjera të hiqen nën unazat apo orët tuaja?

Sipas studimit të vitit 2018 nga Universiteti i Xhorxhisë, studiuesit zbuluan se zonat e mbrojtura ku unazat janë vendosur zakonisht mund të lejojnë që të lulëzojnë bakteret e fshehura.

Ndërsa Njësia Mjekësore ABC konfirmoi që heqja e unazave mund të çojë në një higjenë më të mirë të duarve, gjithashtu nuk ka studime të qarta që vërtetojnë se do t’ju mbrojë nga viruset siç është COVID-19.

Rekomandimet zyrtare të CDC për ofruesit e kujdesit shëndetësor shprehen, “Disa studime kanë treguar që lëkura nën unaza përmban më shumë mikrob sesa zona të krahasueshme të lëkurës në gishta pa unaza”. Për më tepër, këshillohet gjithashtu, “Studime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar nëse vendosja e unazave rezulton në një përhapje të rritur të mikrobeve potencialisht vdekjeprurëse”.

Për sa i përket copa të bëra prej bakri ose çeliku, studimet tregojnë se viruset mund të jetojnë për orë të tëra mbi lëkurë, siç përshkruhet në një studim të fundit të formuar nga NIH, Princeton, UCLA, dhe CDC. Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë që vërteton se thjesht larja e unazës tuaj është një kurë kundër viruseve. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: