image OKB: Të drejtat në Rusi janë "përkeqësuar ndjeshëm" që nga lufta në Ukrainë

Botë

OKB: Të drejtat në Rusi janë “përkeqësuar ndjeshëm” që nga lufta në Ukrainë

news image

Të drejtat e njerëzve në Rusi janë përkeqësuar ndjeshëm që nga pushtimi i Ukrainës nga Moska vitin e kaluar, tha të hënën një ekspert i lartë i OKB-së.

Raportuesja speciale e OKB-së për situatën e të drejtave në Rusi, Mariana Katzarova, tha se Moska kishte nisur një goditje sistematike ndaj kritikëve që nga pushtimi i saj në Ukrainë në shkurt 2022.

“Situata e të drejtave të njeriut në Federatën Ruse është përkeqësuar ndjeshëm që nga pushtimi i saj në Ukrainë,” tha Katzarova në raportin e saj të parë.

Degradimi dramatik erdhi pasi “situata kishte qenë tashmë në një rënie të vazhdueshme gjatë dy dekadave të fundit”, shtoi ajo.

Prillin e kaluar, Katzarova u bë monitoruesi i parë i emëruar nga këshilli i OKB-së për të drejtat e njeriut për të ekzaminuar situatën e të drejtave në Rusi ose ndonjë anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Ajo tha se autoritetet ruse kishin “kufizuar rëndë liritë e shoqërimit, mbledhjes paqësore dhe shprehjes” dhe minuan pavarësinë e gjyqësorit dhe garancitë e gjykimit të drejtë.

Sipas AFP, Katzarova tha se sanksionet “po zbatoheshin në mënyrë arbitrare kundër disidentëve dhe forca e përdorur kundër protestuesve paqësorë”. Ajo gjithashtu dënoi “përdorimin e vazhdueshëm të torturës” dhe dhunën seksuale.

Në raport thuhej:

Si ashpërsia e dënimeve penale të kohëve të fundit ashtu edhe numri i personave të dënuar për akuza të motivuara politikisht është rritur.

Katzarova tha se asaj nuk i ishte dhënë akses në Rusi, duke shtuar se Moska u përpoq të “pengonte” punën e saj.

Gjetjet e saj u bazuan në konsultimet me më shumë se 60 grupe dhe individë të të drejtave ruse dhe ndërkombëtare, personalisht, me telefon ose në internet, dhe rreth 100 parashtresa me shkrim.

/GazetaSinjali/