image Nga AUVK thonë se kanë ndarë 700 mijë euro për trajtimin e qenve endacakë - Sinjali

COVID-19

Të infektuar

68.351

Të shëruar

59.438

Të vdekur

1.592

Nga AUVK thonë se kanë ndarë 700 mijë euro për trajtimin e qenve endacakë

news image

Lamir Thaçi nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinës ka thënë se në vitin 2018 kanë marrë buxhet nga Qeveria e Kosovës për trajtim emergjent të 14 mijë qenve endacakë.

Megjithatë, Thaqi theksoi se trajtimi i 5 mijë qenve endacakë ka vazhduar edhe në vitin 2020.

Thaqi shtoi se AUV-i ka ndarë 700 mijë euro për projektin që ka për qëllim trajtimin e qenve endacakë, i cili do të vazhdojë deri në muajin maj.

“Ne si agjenci në vitin 2018 kemi marrë buxhet nga Qeveria e Kosovës për trajtim emergjent të qenve endacakë dhe në këtë vit janë trajtuar 14 mijë qenë. Duke parë që Komunat nuk kishin krijuar fonde të buxhetit për trajtim nga ana e tyre, ne kemi qenë të detyruar që me të hyrat tona të agjencisë të bëjmë ndarje nga projektet tjera, ku edhe në vitin 2020 janë trajtuar rreth 5 mijë qenë endacakë dhe ky projekt do të vazhdojë deri në muajin maj të këtij viti.

“Pastaj ne shpresojmë që shumë shpejt komunat ta marrin punën për të kryer sepse është mandate i tyre bazuar në ligjin e veterinarisë. Burim i problematikës së qenve endacak është mostrajtimi i duhur nga ana e nivelit lokal”.

Thaqi thotë se AUVK është detyruar nga qeveria që të merret me problemin e qenve endacakë, pasi që projektet e Komunave për këtë problematikë, nuk kanë dhënë efekt.

“Ne si Agjenci i kemi ndarë 700 mijë euro buxhet nga projektet tjera vetëm e vetëm që projekti të vazhdojë sepse është problematikë që kërkon trajtim për një periudhë afatgjate që ajo të japë efektin e duhur. Nëse ka ndërprerje atëherë prapë do fillojë shtimi i qenve endacakë, sepse qëllim bazë i projektit është pengimi i shtimit të qenve endacakë”, ka thënë ai për EO.

Mes tjerash, ai tha se kanë bërë apel te komunat që të merren më seriozisht me këtë çështje, megjithatë sipas tij, duket se mungon vullneti i tyre, duke shtuar se qytetarët po rrezikohen çdo ditë nga qentë endacakë.

“Ne në vazhdimësi gjithmonë u kemi dërguar letër nga drejtori ekzekutiv i autoritetit dhe i kemi bërë apel Komunave që do të bëjmë ndarjen buxhetore dhe të merren seriozisht me trajtimin e qenve endacakë, duke ditur që është mandat i tyre dhe ne ende nuk e kemi gjetur këtë vullnet te të gjitha Komunat dhe jemi të detyruar të bëjmë ndarjet tona buxhetore që të merren me këtë problematikë e cila është emergjente”.

“Ne si autoritet nuk kemi mundësi ndikimi mbi Komunat. Ne marrim detyra vetëm nga Qeveria e Kosovës dhe jemi të detyruar që t’i zbatojmë ato detyra që na jepen si mandat. Përndryshe presim që Komunat ta marrin më seriozisht këtë çështje dhe të bëjnë një trajtim të duhur të kësaj problematike duke ditur që po kemi njerëz të atakuar dhe nuk është një gjë e mirë për vendin tonë sepse po rrezikohen qytetarët”.

Një vajzë 8 vjeçare në lagjen “Veternik” në Prishtinë është sulmuar nga një qen. Në momentin e kafshimit nga qentë, ajo ishte duke qëndruar pranë oborrit të shtëpisë së saj./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin