image Nëse bisedoni dhjetë minuta me dikë në telefon, zvogëloni ndjenjën e vetmisë - Sinjali

Nëse bisedoni dhjetë minuta me dikë në telefon, zvogëloni ndjenjën e vetmisë

news image

Të flasësh me dikë në telefon për dhjetë minuta disa herë në javë, nëse e kontrollon bisedën, mund të zvogëlojë ndjenjën e vetmisë, zbulon një studim i ri.

Gjysma e 240 pjesëmarrësve të studimit u zgjodhën për të marrë telefonata të shkurtra nga vullnetarët gjatë muajit dhe ata më pas raportuan se ndiheshin më pak të vetmuar mesatarisht, sipas një studimi të botuar së fundi në revistën JAMA Psychiatry.

“Vullnetarët praktikuan shkurtimisht aftësitë empatike të komunikimit, të cilat përfshinin dëgjimin aktiv dhe bërjen e pyetjeve në lidhje me atë që fliste subjekti i tyre”, tha autorja kryesore e studimit Maninder Kahlon, profesoreshë e asociuar dhe drejtoreshë ekzekutive e Factor Health pranë Shkollës së Mjekësisë Dell të Universitetit të Teksasit në Austin.

Javën e parë, vullnetarët ftuan pjesëmarrësit pesë ditë gjatë javës në një kohë kur ata thanë se ishte më e mira për ta. Në javët në vijim, pjesëmarrësit zgjodhën nëse do të merrnin vetëm dy telefonata në javë apo edhe pesë. Bisedat e para javore ishin pak më të gjata se dhjetë minuta, por gjatë studimit ato u barazuan në dhjetë minuta. Pjesëmarrësit diskutuan një larmi temash, përfshirë jetën e tyre të përditshme, dhe pyetën për jetën e vullnetarëve të tyre, shkruan CNN.

Përveç pjesëmarrësve në studim që morën thirrje, ekzistonte një grup kontrolli që nuk merrte thirrje. Nivelet e vetmisë, ankthit dhe depresionit u matën për anëtarët e të dy grupeve, në fillim dhe në fund të muajit, sipas një shkalle shkencore.

Në shkallën e vetmisë UCLA me tre pyetje, duke filluar nga tre në nëntë, pjesëmarrësit në thirrjet telefonike ishin mesatarisht 6.5 në fillim dhe 5.2 në fund, ndërsa nuk kishte ndryshime në grupin e kontrollit.

Ankthi dhe depresioni ranë edhe më shumë, me mbi një ulje prej 30 për qind në shkallën GAD-7 dhe një ulje gati 24 për qind në shkallën PHQ-8, respektivisht.

Nëse ndiheni të vetmuar, Kahlon rekomandon të kontaktoni dikë nga familja ose miqtë me të cilët e dini se mund të bëni një bisedë kuptimplote. Ajo po ashtu sugjeron të hidhni një vështrim në rrjetin tuaj shoqëror dhe të kontaktoni personin për të cilin besoni se do të jetë “vërtet i interesuar t’ju dëgjuar pa ju gjykuar”.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin