COVID-19

Të infektuar

1158

Të shëruar

876

Të vdekur

30

Botë/ Në këtë shtet Kisha u lejon besimtarëve të rrëfehen përmes telefonit ose Skype

news image

Një mënyrë e re për të administruar disa sakramente tradicionale, përfshirë rrëfimin, është miratuar nga Kisha Ortodokse Ruse pasi vendi mori masa gjithnjë e më kufizuese për distancimin shoqëror për të luftuar koronavirusin.

Rregulla të rrepta të izolimit në shtëpi të miratuara nga autoritetet në shumicën e rajoneve ruse kanë paraqitur një sfidë për të krishterët që duan të vazhdojnë me jetën e tyre shpirtërore ndërsa pandemia përhapet.

Me më shumë se 3.500 njerëz të infektuar në të gjithë vendin, Patriarku i Kishës, Kirill, u ka kërkuar besimtarëve që të qëndrojnë larg kishave për momentin.

Por, Kisha menjëherë ka ardhur në ndihmë të besimtarëve së saj dhe u ka ofruar atyre disa mënyra mjaft joortodokse.

Kohët e fundit, Metropolitani Hilarion, kreu i Departamentit Sinodik për Marrëdhëniet me Kishën e Jashtme, u tha besimtarëve se ata mund të përdorin teknologjinë.

“Unë besoj se, në ndonjë situatë të jashtëzakonshme, dikush mund të rrëfehet me telefon ose me Skype,” tha ai, duke shtuar se një adhurues duhet së pari të bëjë marrëveshje me një prift.

Rusia do të festojë Pashkën në rreth dy javë dhe Metropolitani Hilarion siguroi edhe një herë besimtarët se nuk do të mëkatonin duke humbur shërbimet.

“Ju nuk do ta tradhtonit Krishtin nëse nuk vizitoni një kishë, por do të tradhtonit Krishtin nëse dikush sëmuret për shkak të jush,” tha ai.

Ai gjithashtu shtoi se Kisha Ortodokse Ruse transmeton më shumë shërbime të saj në internet tani për t’u siguruar besimtarëve qasje në to nga shtëpia.

Rusia është larg të qenurit i vetmi komb ku besimtarët përballen me vështirësi të ndryshme për shkak të bllokimeve dhe kufizimeve të vendosura për të penguar përhapjen e sëmundjes së frikësuar që tashmë ka infektuar një milion njerëz në mbarë botën.

Në fund të marsit, Papa Françesku u bëri thirrje katolikëve të heqin dorë nga praktika e rrëfimit të priftërinjve krejt nëse ata e gjykojnë veten të paaftë për shkak të karantinës.

“Nëse nuk mund të gjesh një prift që të rrëfejë, fol direkt me Perëndinë, babanë tënd dhe i thuaj të vërtetën,” tha ai, duke u kërkuar njerëzve që të qëndrojnë në shtëpi.

Disa teologë në SH.B.A. dhe Evropë sugjeruan rrëfimin përmes telefonit, Skype apo edhe emoji si një mundësi për të vazhduar jetën shpirtërore të një personi në kohën e pandemisë, por nuk kishte rekomandime zyrtare nga autoritetet më të larta të kishës.

Priftërinjtë në SH.B.A. gjithashtu iu drejtuan masave në Facebook dhe madje ofruan “rrëfime me makinë”.

Adhuruesit atje mund të rrëfejnë mëkatet e tyre ndërsa rrinin në makinat e tyre në një park të kishës ndërsa një prift bisedon me ta ulur disa metra larg.


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: