image MPJ reagon pasi përkrahësi i Millosheviqit fitoi çmimin “Nobel” - Sinjali

Reagim/ MPJ reagon pasi përkrahësi i Millosheviqit fitoi çmimin “Nobel”

news image

Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës ka reaguar pas që shkrimtari austriak Peter Handke ka fituar çmimin “Nobel”. Kjo ministri në reagim është  shprehur e shqetësuar për ndarjen e çmimit ‘Nobel’ shkrimtarit austriak Peter Handke, përkrahësit të Sllobodan Millosheviqit, të akuzuarit për gjenocid e krime kundër njerëzimit në Kosovë dhe njësi të tjera të ish-Jugosllavisë.

Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave, institucion me renome botërore, ndan çmimin prestigjioz Nobel për fusha të ndryshme bazuar në vlerësimin profesional, moral dhe etik. Mirëpo, MPJ e Kosovës ka gjykuar se kësaj radhe çmimi i është dhënë njeriut të gabuar – mohuesit të gjenocidit.

“Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës kërkon nga Akademia Suedeze të rishqyrtojë dhënien e Çmimit Nobel për Letërsi një njeriu që mund të jetë gjenial si shkrimtar, por që në jetën publike është treguar mohues i të drejtave të njeriut duke dalë publikisht në anën e dikujt që më pas vdiq në Hagë si i akuzuar nga Gjykata Ndërkombëtare për Krime Lufte”.

“Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës u bën thirrje edhe institucioneve relevante botërore, akademive shkencore dhe organizatave që merren me mbrojtjen e të drejtave të njeriut, të ngrehin zërin e tyre dhe të shprehin kundërshtimin me vendimin e Komitetit të Nobel-it”, thuhet në reagimin e MPJ-së.

Më tutje MPJ thekson se: “Emri i Petar Handke në Kosovë është sinonim i së keqes, mbështetës i një pushteti shovinist. Çmimet që i ndahen një njeriu të këtillë zhvlerësojnë përpjekjet e shoqërive demokratike për një botë paqedashëse. Nuk e nderojnë asnjë institucion akademik, as Akademinë Suedeze”.

“Në Kushtetutën e Republikës së Kosovës, Kapitulli II, Të Drejtat dhe Liritë Themelore, Neni 21, Pika 3 thuhet: Çdokush e ka për detyrë t’i respektojë të drejtat e njeriut dhe liritë themelore të të tjerëve. Prandaj, bazuar në Kushtetutën tonë, populli i Kosovës të paktën, nuk mund të ketë respekt për veprën e z. Handke dhe ndihet i fyer që çmimi iu nda njeriut që dikur ia uronte ferrin”, thuhet në njoftim e kësaj ministrie./Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin