image Mjeku këshillon larjen e kartave bankare për të ndaluar përhapjen e koronavirusit - Sinjali

Mjeku këshillon larjen e kartave bankare për të ndaluar përhapjen e koronavirusit

news image

Një ekspert ka paralajmëruar se kartat bankare mund të jenë bartës të mikrobeve.

Qeveria ka inkurajuar britanikët të lajnë duart e tyre për rreth 20 sekonda dhe të fshijnë telefonat e tyre rreth një herë në javë. Tani GP Dr Chike Emeagi po shton kartat bankare në listën e gjërave që duhet të pastrohen.

Ai thotë se prekja e një karte bankare me një lexues letrash në dyqan mund të marr mikrobet e lëna nga blerësit e tjerë që kanë bërë të njëjtën gjë. Karta pastaj mund të strehojë ato mikrobe në sipërfaqen e saj për një periudhë të shkurtër kohe, duke rrezikuar përhapjen e infeksionit.

Koronavirusi mund të jetojë në sipërfaqe kudo nga disa orë në disa ditë, thotë një studim në Neë England Journal of Medicine.

Kur u testua, lloje të ndryshme të koronavirusit, duke mos përfshirë Covid-19, mbetën të zbatueshëm në ajër deri në tre orë, në bakër për katër orë, në karton deri në 24 orë dhe në plastike dhe çelik inox për gati 72 orë.

Sidoqoftë, ekspertët thanë se shumica e dezinfektuesve shtëpiakë mund të “çaktivizojnë” koronaviruset e lëna në sende brenda një minutë.

Virusi është përhapur kryesisht përmes pikave të kollës nga njeriu te njeriu. Dr Emeagi, drejtori Mjekësor i Klinikës së Estetikës Hampstead dhe Klinika Dr Chike, tha për “Femail” që mikrobet kanë aftësinë të fshihen në objekte të tilla si ‘orë, unaza, karta krediti, monedha dhe shënime bankare’.

Ai vazhdoi: Çështja është se nga pikëpamja e infeksionit, karta e krediti është njësoj si çdo sipërfaqe tjetër. Çdo sipërfaqe ka potencial për të strehuar mikrobet – bakteret dhe viruset.

Dr Emeagi tha se ai rekomandon përdorimin e sapunit dhe ujë për të pastruar objekte të ndryshme dhe fshinat dezinfektuese për karta krediti ose debiti që përdoren vazhdimisht. Ai sugjeroi gjithashtu të vishni doreza gjatë pastrimit të sendeve. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin