image Mësoni se çfarë është mukoza, shkaqet, simptomat dhe trajtimin e tyre - Sinjali

Mësoni se çfarë është mukoza, shkaqet, simptomat dhe trajtimin e tyre

news image

Cistat e mukozës janë qese të vogla, të mbushura me lëng që kanë tendencë të zhvillohen në gojë ose në gishta dhe gishtërinj. Ato nuk janë të dëmshme, por mund të jenë të pakëndshme. Ekzistojnë disa mundësi për heqjen e tyre.

Ky artikull flet për llojet e ndryshme të mukozës, shkaqet e tyre dhe mënyrën e trajtimit të tyre.

Llojet e kist mukozës

Ekzistojnë dy lloje kryesore të cisteve mukoze

Cistat e mukozës orale

Cistat e mukozës orale zhvillohen në gojë. Ato shfaqen pranë hapjeve të gjëndrave të pështymës, shpesh në buzë ose në dyshemenë e gojës.

Një cist në dyshemenë e gojës njihet si ranula. Një cist në mishrat quhet epulis. Ata gjithashtu mund të zhvillohen rreth një piercing.

Cistat e mukozës orale janë më të zakonshme te njerëzit që janë nën moshën 30 vjeç.

Kistet digjitale të mukozës

Cistat mukoze mund të zhvillohen edhe në zona të tjera të trupit përveç gojës.

Kistet digjitale paraqiten si qese të forta pranë nyjeve të gishtërinjve. Ky lloj kisti formohet si një zgjatje e nyjes. Është gjithashtu e mundur që ato të zhvillohen afër thonjëve ose në këmbë.

Kistet digjitale të mukozës janë më të shpeshta tek të rriturit, në mënyrë tipike te njerëzit me moshë më të madhe se 70 vjeç.

Shkaqet

Cistat e mukozës orale shpesh janë rezultat i dëmtimit të buzëve ose gojës së brendshme. Shkaqet e zakonshme të kësaj përfshijnë:

-Kafshimi i buzëve

-Thithja e faqes së brendshme

-Thithja e buzëve

-Piercings

-Rritja anormale e dhëmbëve

Cistat e mukozës orale që zhvillohen në dyshemenë e gojës mendohet se shkaktohen nga një gjëndër e bllokuar e pështymës nën gjuhë.

Është e paqartë saktësisht se çfarë e shkakton një cist dixhital.

Simptomat

Cistat mukoze janë qese të holla që përmbajnë lëng. Zakonisht janë të qetë ose me shkëlqim në pamje. Kistet mund të ndryshojnë në madhësi, por zakonisht janë rreth 5-8 milimetra të gjëra.

Cistat mukoze në përgjithësi nuk shoqërohen me simptoma të ndryshme. Mund të jenë të pakëndshme, por, zakonisht, ato nuk shkaktojnë dhimbje.

Kistet e mëdha me gojë mund të pengojnë në përtypje ose të folur. Është gjithashtu e mundur që një cist të shpërthejë. Kjo do të bëjë që rrjedhja e lëngut mund të bëhet një rrezik infeksioni.

Diagnozë

Cistat e mukozës janë të drejtpërdrejta për të diagnostikuar. Një mjek zakonisht do të diagnostikojë një kist përmes një ekzaminimi të shkurtër fizik të zonës së prekur.

Në disa raste, mund të jetë e nevojshme një biopsi për të konfirmuar diagnozën. Kjo procedurë përfshin marrjen e një kampioni të vogël të lëkurës dhe ekzaminimin e tij nën mikroskop. Analiza e këtij kampioni do të ndihmojë për të përcaktuar nëse ekziston një gjendje më serioze, siç është kanceri ose një lloj tjetër i rritjes.

Teste të tjera të mundshme përfshijnë një ultratinguj ose një skanim CT.

Trajtim

Trajtimi i një kist mukozës shpesh nuk është i nevojshëm. Në shumicën e rasteve, kistet do të shërohet vetë me kalimin e kohës.

Është e rëndësishme të mos e ngacmosh kistin. Kjo mund të rezultojë në një plagë të hapur, e cila mund të infektohet ose të shkaktojë dhëmbje të përhershme. Me kalimin e kohës, kist do të shpërthejë veten si pjesë e procesit të shërimit.

Ndonjëherë pastrimi i kistit me ujë të kripës mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit.

Me cista të mukozës orale, njerëzit duhet të përpiqen të shmangin kafshimin ose thithjen e buzëve ose faqeve, pasi duke vepruar kështu mund t’i bëjë ata edhe më keq.

Këshillohet të vizitoni një mjek nëse një kist po shkakton dhimbje ose siklet, ose vazhdon më gjatë se normalja. Ekzistojnë disa opsione në dispozicion për heqjen e cisteve mukoze. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin