image KQZ nesër del me përgjigje për kuvendet komunale në Leposaviq, Mitrovicë të Veriut dhe Zubin Potok

Kosovë

KQZ nesër del me përgjigje për kuvendet komunale në Leposaviq, Mitrovicë të Veriut dhe Zubin Potok

news image

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve pritet që të hënën, më 17 dhjetor, t’i kthejë përgjigje të tre kryesuesve të kuvendeve komunale për Leposaviq, Mitrovicë të Veriut dhe Zubin Potok.

Ky lajm është bërë i dituar nga zëdhënësi i KQZ-së, Valmir Elezi.

“Gjatë ditës së hënë do t’i përcjellim përgjigjet zyrtare lidhur me dy pyetjet që kanë parashtruar në adresë të KQZ-së të tre kryesuesit e kuvendeve komunale për Leposaviq, Mitrovicë të Veriut dhe Zubin Potok. Sigurisht se përmbajtjen e përgjigjes do ta bëjmë publike”, ka thënë Elezi për KosovaPress.

Edhe pse është bërë e ditur se një grup i ngjashëm nismëtar është paraqitur edhe në komunën e Zveçanit, Elezi ka thënë se deri më tani nuk kanë pranuar ndonjë kërkesë të ngjashme. Në media është raportuar se për dallim nga kryesuesit e tri kuvendeve Komunale, kryesuesja e kuvendit komunal të Zveçanit, Selvete Kelmendi, ka refuzuar kërkesën e grupit nismëtar, me arsyetimin se nuk është në përputhje me Udhëzimin Administrativ të MAPL-së për iniciativën e qytetarëve për largimin e kryetarit të komunës nga funksioni.

Të tre kryesuesit, në shkresat e tyre të ndara drejtuar KQZ-së gjatë javës, kërkuan nga ky institucion që t’i ofrojë informatat zyrtare se a janë votues të komunave përkatëse anëtarët e 3 grupeve nismëtare, të cilët kanë kërkuar që të fillojnë procedurën për mbledhjen e 20% të nënshkrimeve të votuesve në komunat e tyre, si parakusht për të mundësuar kalimin në fazën tjetër – organizimin e votimit për largimin e kryetarit të komunës nga funksioni.

Sipas të dhënave të KQZ-së, secili nga këto grupe nismëtare kanë nga 3 anëtarë në përbërjen e tyre.

Po ashtu, KQZ pritet që t’i kthejë përgjigje këtyre Kryesuesve, për numrin e përditësuar të votuesve të regjistruar në këto komuna, mbi bazën e të cilit përllogaritet numri minimal i nevojshëm i nënshkrimeve prej 20%.

Sipas udhëzimit administrativ të MAPL-së për iniciativën e qytetarëve për largimin e kryetarit të komunës nga funksioni, “grupi nismëtar, brenda 30 ditëve nga pajisja me dokumentacionin e nevojshëm, duhet të mbledhë numrin e kërkuar të nënshkrimeve. Ky afat mund të shtyhet vetëm një herë, me kërkesë të grupit nismëtar edhe për 15 ditë tjera”.

Sipas pikës 7 të nenit 6 të udhëzimit administrativ, nëse pas të gjitha afateve, nuk arrihet të plotësohet numri i nënshkrimeve prej së paku 20% të votuesve të regjistruar, KQZ konstaton se kërkesa nuk është mbështetur dhe iniciativa konsiderohet e pavlefshme.

Por, sipas pikës 9 të të njëjtit nen, në rast se konstatohet se kërkesa është e mbështetur nga së paku 20% e votuesve të regjistruar, organizohet votimi për largimin e kryetarit të komunës nga funksioni.

/GazetaSinjali/