image Këshilla se si duhet larë një i porsalindur

Këshilla

Këshilla se si duhet larë një i porsalindur

news image

Derisa foshnja të fillojë të ndotet, një banjë e përditshme nuk është e nevojshme.

Në fakt, fëmija juaj i porsalindur do të ketë vërtet nevojë për një banjë dy ose tre herë në javë – në fillim një banjë me një copë të lagur, derisa të shërohet kërthiza (rreth një deri në katër javë pas lindjes), pastaj një banjë me vaskë të mbushur me ujë, transmeton Gazeta Sinjali.

Nuk ka asgjë më të këndshme sesa të shohësh një foshnjë që spërkat në banjë.

Si të lajmë një të porsalindur?

Hapi 1: Mbushni vaskën me ujë të ngrohtë.

Mos e mbushni deri në fund, që fëmija të jetë më i sigurt. Sigurohuni që të mbështesni kokën e foshnjës në çdo kohë, ulni butësisht të voglin tuaj në ujë.

Temperatura e banjës për një të porsalindur duhet të jetë ndërmjet 32 deri 37.7 gradë, kurrë më e nxehtë se 46 gradë.

Ndërsa shumica e prindërve janë të shqetësuar për ta bërë banjën shumë të nxehtë, sigurohuni që të mos gaboni në drejtim tjetër, pasi foshnjat ftohen lehtë.

Zhytja e bërrylit është një mënyrë e mirë për të matur temperaturën, por nëse ende nuk jeni i sigurt, mund të përdorni një termometër.

Hapi 2: Mbajeni fëmijën të mbuluar gjatë larjes.

Edhe në një banjë të ngrohtë, foshnja mund të humbasë nxehtësinë e trupit shpejt.

Hapi 3: Fshijeni mirë foshnjën tuaj. 

Duke përdorur një peshqir të butë, fshijeni butësisht të tërin, duke përfshirë kokën dhe fytyrën. Kushtojini vëmendje të veçantë rrudhave poshtë krahëve, prapa veshëve, rreth qafës dhe zonës gjenitale.

Një banjë për të porsalindur mund të duket e paplotë pa u pastruar me sapunë dhe shampo për fëmijë, por nuk është rreptësisht e nevojshme. Nëse vendosni të përdorni shampo, mblidhni dorën në ballë të foshnjës kur shpëlani kokën, në mënyrë që shkuma të mos shkojë drejt syve.

Hapi 4: Kremi i trupit ose vaj

Sapo fëmija të dalë nga banja dhe të mbështillet ngrohtësisht në një peshqir me kapuç, nuk keni pse të shqetësoheni për aplikimin e produkteve pas larjes.

Lëkura e porsalindur shpesh mund të duket e thatë, kështu që është joshëse të lëmosh foshnjën në locion – por nuk është e domosdoshme.

Për çdo njollë të thatë provoni produkte të posaçme për të porsalindurit./Gazeta Sinjali/