image Kalifornia ndalon shitjen e makinave që lirojnë gaz

Automjete

Kalifornia ndalon shitjen e makinave që lirojnë gaz

news image

Kalifornia vendosi të enjten se të gjitha makinat e reja të shitura në shtetin më të populluar të Amerikës duhet të kenë emetim zero nga viti 2035, në atë që u cilësua si një hap kryesor i vendit për të ulur ndotësit që shkaktojnë ngrohjen globale.

Lëvizja e përhapur gjerësisht është përshëndetur nga ambientalistët, të cilët shpresojnë se do të nxisë pjesë të tjera të Shteteve të Bashkuara të shpejtojnë adoptimin e automjeteve elektrike.

“Afati kohor është ambicioz, por i arritshëm: në kohën kur një fëmijë i lindur këtë vit të jetë gati për të hyrë në shkollën e mesme në vitin 2035, vetëm automjete me emetim zero ose një numër i kufizuar hibridesh plug-in (PHEV) do të ofrohen për shitje të reja në Kaliforni.” tha Bordi i Burimeve Ajrore të Kalifornisë.

Përfitimet shëndetsore

Bordi, i cili kishte për detyrë të gjente një mënyrë për të zbatuar urdhrin e guvernatorit Gavin Newsom për kalimin e sektorit të automobilave të shtetit, tha se përfitimet shëndetësore do të ishin të rëndësishme.

“Deri në vitin 2037, rregullorja ofron një reduktim prej 25 për qind të ndotjes që shkakton smogun nga automjetet e lehta.

“Kjo ndikon te të gjithë kalifornianët, por veçanërisht komunitetet më të rënduara mjedisore dhe ekonomike të shtetit përgjatë autostradave dhe rrugëve të tjera të udhëtuara shumë.”

Nga viti 2026 deri në vitin 2040, rregullorja pritet të rezultojë në 1,290 më pak vdekje kardiopulmonare, 460 më pak pranime në spital për sëmundje kardiovaskulare ose respiratore dhe 650 më pak vizita në dhomën e urgjencës për astmën, tha ai.

Popullariteti

Kalifornia tashmë përbën pjesën e luanit të automjeteve elektrike në Shtetet e Bashkuara, me 1.13 milionë prej tyre në rrugët e shtetit 43% e totalit të vendit. Dhjetë vjet më parë vetëm 2% e makinave të reja të shitura në shtet ishin elektrike; kjo shifër tani është 16%.

Megjithatë, automjetet mbeten më të shtrenjta se ekuivalentët e tyre me lëndë djegëse fosile dhe kritikët thonë se vetëm subvencionet federale deri në 7,500 dollarë i bëjnë ato të zbatueshme për shumë blerës.

Biden dhe Partia e tij Demokratike po nxitojnë të krijojnë bazën e politikës klimatike që ata mendojnë se ishte e humbur nën ish-presidentin Donald Trump, i cili nxori Shtetet e Bashkuara nga Marrëveshja e Parisit për Klimën dhe përmbysi atë që shumë ambientalistë e shihnin si përparim tashmë të dobët në reduktimin e karburanteve fosile. emetimet që nxisin ngrohjen globale.

Rëndësia

Reduktimi i numrit të makinave me benzinë ​​dhe naftë në rrugë është i barabartë me “emetimet me vlerë 915 milionë fuçi nafte që nuk do të ndotin komunitetet tona”.

Ngrohja globale e shkaktuar nga njeriu ka rritur tashmë temperaturat mesatare në mbarë planetin, duke ndikuar në modelet e motit dhe duke përkeqësuar rreziqet natyrore si zjarret dhe stuhitë.

Shkencëtarët thonë se kërkohet veprim i menjëhershëm për të kufizuar dëmin dhe theksojnë frenimin e emetimeve nga lëndët djegëse fosile si çelësin e betejës.

“Me 10 miliardë dollarët historikë ne po investojmë për të përshpejtuar tranzicionin… ne po e bëjmë më të lehtë dhe më të lirë për të gjithë kalifornianët blerjen e makinave elektrike” tha Newsom.

Në vitet e fundit, juridiksionet në mbarë botën, veçanërisht në Evropë, i kanë vënë sytë në sektorin ndotës të automobilave.

Norvegjia synon që të gjitha makinat e reja të prodhojnë zero emetime të gazrave deri në vitin 2025.

Britania e Madhe, Singapori dhe Izraeli po shikojnë vitin 2030, ndërsa Bashkimi Evropian dëshiron t’i japë fund shitjes së makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë deri në vitin 2035.

/GazetaSinjali/