image Ja pse njerëzit me sy të gjelbër janë të veçantë

Kuriozitete

Ja pse njerëzit me sy të gjelbër janë të veçantë

news image

Përveç bukurisë dhe veçantisë që ka kjo ngjyrë, njerëzit me sy të gjelbër janë pjesë e një numri të vogël të popullsisë.

Vetëm 2% e njerëzve në të gjithë botën kanë sy të gjelbër. Megjithatë, ka shpjegime pse ky ton i syrit është kaq i rrallë?

1. Ngjyrë e veçantë

A njihni dikë që i ka sytë e gjelbër? Ai duhet të jetë i lumtur sepse ai ton është ndër ngjyrat më të rralla në botë. Një studim i kohëve të fundit ka treguar se vetëm 2% e popullsisë ka sytë e asaj ngjyre. Kjo nuancë është më e shpeshtë në rajone të tilla si Evropa Veriore dhe Qendrore. Hungarezët, Britanikët dhe Skocezët kanë 10% deri 20% të popullsisë me sy të gjelbër.

2. Triumfi i gjeneve

Ajo që përcakton ngjyrën e syve të një individi është përzierja e materialit gjenerik të babait dhe nënës. Për të pasur sy blu, personi duhet të ketë dy gjene reçesive, pasi ky ton është rezultat i mungesës së melaninës. Sytë e gjelbër janë rezultat i një terreni të mesëm midis gjeneve, një kafe me një sasi shumë më të vogël të melaninës.

3. Tonet e ndryshme

Ngjyra që shohim në sytë e gjelbër është rezultat i shpërndarjes së dritës që pasqyron pjesën e stromës së verdhë. Kjo bën që sytë e gjelbër të zakonshëm të ndryshojnë tonin e tyre, në varësi të kohës dhe vendndodhjes. E gjitha varet nga sa dritë i ekspozohet syrit në atë moment.

4. Disavantazhet

Kjo hije ngjyrash është zakonisht më e ndjeshme ndaj efekteve të dritës natyrore dhe motit. Sipas disa studiuesve, ato ofrojnë më pak mbrojtje ndaj retinës sesa sytë e errët, duke ju lejuar të thithni shumë më tepër dritë. Kjo është arsyeja pse njerëzit me sy të gjelbër kanë nevojë për vëmendje shtesë me shëndetin e syve të tyre. Kërkohen vizita periodike te një specialist.

5. E kaluara

Gjatë kohërave primitive, njerëzit me sy të gjelbër besohej se ishin të çmendur. Të kishe sy të gjelbër dhe flokë të kuq ishte gjithashtu një arsye për të deklaruar se një grua ishte një magjistare. Ishte një kombinim fatal në Mesjetë që dënonte mijëra gra.

6. Pasardhësit

Sipas hulumtimit, ka raporte për njerëz me sy të gjelbër në epokën e bronzit, që do të thotë se sytë e kësaj ngjyre kanë ekzistuar gjithmonë. Kjo ngjyrë është shumë e zakonshme në mesin e evropianëve. Besohet gjithashtu se evropianët që kanë sy të kësaj ngjyre përgjithësisht kanë një pasardhës gjerman ose kelt.

7. Ato tërheqin shumë vëmendje

Mund të tingëllojë e çuditshme, por njerëzit me sy të gjelbër bëhen vëmendja absolute kudo ku shkojnë. Veçantia e syve mund të kënaqë shumë njerëz që kurrë nuk kanë parë një ton të tillë ngjyre./Gazeta Sinjali/