image E tmerrshme: Ndalohet aborti, nënat mbysin foshnjat me birra e pije të gazuara

Botë

Botë/ E tmerrshme: Ndalohet aborti, nënat mbysin foshnjat me birra e pije të gazuara

news image

Nënat në Kenia ushqejnë foshnjat e tyre me Coca-Cola për t’i mbytur pasi nuk janë në gjendje të bëjnë aborte, thonë aktivistët e të të drejtave të njeriut.

Vendi afrikan është pranë ‘krizës së foshnjave’ pasi nënat kërkojnë mënyra për të përballuar ose për të hequr qafe fëmijë të padëshiruar.

Disa gra përdorin Coca Cola, birrë ose pije të tjera të gazuara, me të cilat i ushqejnë foshnjat në vend të qumështit të gjirit.

Të porsalindurit marrin të gjitha lëndët ushqyese të tyre nga qumështi dhe, pa të, mund të vdesin urie brenda pak ditësh.

Një numër i konsiderueshëm i foshnjave janë lënë të vdesin në gropa mbeturinash ose në lumenj, dhe janë gjetur më vonë nga punëtorët si pjesë e jetës së përditshme.

Të tjerët zgjedhin abortin ilegal në rrugë dhe këto procedura shpesh kanë pasoja shkatërruese ose vdekjeprurëse edhe për nënat.

Historitë nxjerrin në pah dëshpërimin e grave që nuk kanë mundësi të krijojnë familje në një vend ku aborti është i paligjshëm.

Abortet e pasigurta janë një shkak kryesor i sëmundjeve dhe vdekshmërisë së nënave në Kenia, tregojnë statistikat.

Sidoqoftë, shkalla e foshnjave të vrara në këtë mënyrë nuk është matur zyrtarisht.

Vincent Odhiambo, një aktivist për të drejtat e njeriut në qytetin Kibera, tha për mediumin britanik Telegraph se disa gra nuk janë në gjendje të kenë familje.

“Ju mund të imagjinoni t’i jepni një bebe të vogël Coca-Cola në vend të qumështit të gjirit – nuk mund të zgjasë më shumë se tre ditë,” tha ai.

Në shkurt të këtij viti, Qendra e Drejtësisë e Komunitetit Kibera, ku punon Odhiambo, mori raporte të një gruaje që kishte parë fqinjën e saj duke i dhënë birrë të përzier me Coca-Cola vajzës së saj të porsalindur.

Katërmbëdhjetë vende hyjnë brenda ligjeve që zakonisht lejojnë abortin nën një gamë të gjerë rrethanash. Gjashtë vende – Salvadori, Malta, Vatikani, Kili, Republika Dominikane dhe Nikaragua – refuzojnë abortet në çdo rrethanë, edhe nëse kjo do të shpëtojë jetën e saj.

Malta është i vetmi vend në Bashkimin Evropian ku aborti është i paligjshëm. Në Angli, Skoci dhe Uells, ju mund të bëni legalisht një abort deri në 23 javë dhe 6 ditë të shtatzënisë, në përputhje me Ligjin për Abortin të vitit 1967.

Gratë në Irlandën Veriore ose kudo tjetër, ku kujdesi për abortin mund të kufizohet, mund të udhëtojnë legalisht për të marrë trajtim. Në përgjithësi Australia lejon abortin deri në 22 javë.

Ligje të ndryshme kundër abortit kanë qenë në fuqi në secilin shtet të SHBA-së që nga të paktën viti 1900.

Ligji i ri në Alabama ndalon të gjithë abortin nga koha kur një grua dihet se është shtatzënë – pa asnjë përjashtim.

Pesë shtete – Xhorxhia, Ohajo, Kentaki, Misisipi dhe Luiziana – kanë miratuar ligje që ndalojnë abortin pas rreth gjashtë javësh.

Aktivistët kanë bërë thirrje për një ndryshim në ligj që të lejojë abortet më të sigurta, si dhe edukim më të mirë për të ndaluar vrasjen e foshnjave dhe abortet e pasigurta./Gazeta Sinjali/