image "Ajo mendon se është si një lojë", nëna ukrainase tregon se si po e përballojnë fëmijët e saj luftën në Ukrainë

Botë

“Ajo mendon se është si një lojë”, nëna ukrainase tregon se si po e përballojnë fëmijët e saj luftën në Ukrainë

news image

Një nënë e tre fëmijëve që kërkon strehim në shtëpinë e gjyshes së saj në qytetin e pushtuar nga Rusia të Khersonit, në jug të Ukrainës, thotë për CNN se nuk ka mbetur shumë për sa i përket ushqimit apo furnizimeve mjekësore.

Ajo gjithashtu nuk e kishte menduar kurrë se do t’i mësonte fëmijët e saj të vegjël se si të fshiheshin nga bombat, tha ajo.

Ne po ndihemi të izoluar nga pjesa tjetër e Ukrainës tani,” tha Oleksandra Zhovtyuk, duke shtuar se ata nuk dalin jashtë sepse ushtarët rusë nuk do të lejojnë pastaj të kalojnë ose të dalin nga qyteti, ose të lejojnë ndihmën.

Fëmija më i madh i Zhovtyuk është 7 vjeç dhe tashmë e kupton se çfarë po ndodh. “Ajo zgjohet natën, qan dhe më pyeti se kur do të përfundojë”, tha ajo.

“Fëmija im i mesëm, ajo nuk kupton dhe mendon se është si një lojë. Në fakt, unë me të vërtetë dua që ajo të mendojë se është si një lojë – që ne duhet të luajmë sipas rregullave.”

Zhovtyuk shqetësohet se çfarë po i bën lufta 18-muajshit të saj. “Me gjithë këtë atmosferë, ai duket shumë keq gjatë natës, dhe qan dhe dëshiron të jetë me mua gjatë gjithë kohës, sepse e ndjen se diçka po ndodh”, tha ajo.

Duke folur nga streha e saj, Zhovtyuk tha se i thotë fëmijës së saj të madh se “ne duhet të jemi të fortë tani, duhet të jemi bashkë tani dhe ajo duhet të më dëgjojë mua”.

Fëmijët flenë në korridor pasi është pjesa më e sigurt e shtëpisë kur fillojnë granatimet – shtretërit e tyre janë shumë të pasigurt“, tha ajo.

I thashë, nëse diçka do të shpërthejë, ajo duhet të mbajë motrën e saj dhe të mos vrapojë tek unë. Ata duhet të qëndrojnë atje dhe të jenë aty për të. Gjëja e frikshme është se ajo është 7 vjeç, dhe unë nuk e kisha menduar kurrë se do t’i thoja fëmijës tim të mos vrapojë tek unë, por të rrijë me motrën e saj. Nuk di çfarë të them. Është shumë e frikshme”, tha Zhovtyuk. /GazetaSinjali/