image A plaken të gjitha organet e njeriut në të njëjtën kohë?!
[wp-story id="814678"]

Studim/ A plaken të gjitha organet e njeriut në të njëjtën kohë?!

news image

Që nga momenti i lindjes, qeniet njerëzore fillojnë një proces të pandalshëm të plakjes.

Ajo nuk prek të gjitha organet në të njëjtën kohë, kanë zbuluar shkencëtarët francezë.

Një trup i shëndetshëm njerëzor ka aftësinë për të rigjeneruar, kështu që disa qeliza vdesin dhe të tjerët i zëvendësojnë ato. Sidoqoftë, kjo aftësi zvogëlohet me moshën, me disa organe më herët, me disa më vonë.

Kur organet e njeriut fillojnë të humbasin betejën me kalimin e kohës?

Truri fillon të plaket në 20-vjeç

Numri i neuroneve në tru zvogëlohet me moshën, kështu që nga fillimi ne humbim deri në 10,000 neurone në ditë. Sigurisht që kjo humbje ndikon në kujtesën, koordinimin dhe funksionimin e trurit.

Problemi më i madh është prishja e hapësirave ndërqelizore që lejojnë qarkullimin e informacionit ndërmjet tyre.

Gjoksi i moshës 35-vjeç

Në mesin e viteve tridhjetë, gjoksi i femrave fillon të zvogëlohet dhe të humbasë peshën dhe areolën – zona përreth thithave zgjerohet. Gjithashtu, rreziku i kancerit të gjirit rritet me moshën, por nuk shoqërohet me ndryshime fizike në gji.

Zorrët fillojnë të plaket në moshën 55-vjeç

Zorrët e shëndetshme sigurojnë një ekuilibër midis baktereve “të këqija” dhe “të mira”. Por niveli i atyre “të mirave” bie ndjeshëm pas moshës 55-vjeç.

Kjo shkakton më pak tretje dhe rrit rrezikun e sëmundjes së zorrëve.

Fshikëza fillon të plaket në moshën 65-vjeç

Problemet e fshikëzës më së shpeshti shfaqen pas moshës 65-vjeç. Pastaj fshikëza fillon të çlodhet dhe shtrëngohet në mënyrë të pakontrollueshme, edhe kur nuk është e plotë.

Gratë janë më të ndjeshme ndaj këtij fenomeni, veçanërisht pas menopauzës kur uretrea – tubi nëpër të cilin kalon urina bëhet më e hollë dhe më e dobët, dhe kështu është më e vështirë të mbash urinimin.

Kapaciteti i fshikëzës te të moshuarit është dy herë më pak sesa te të rinjtë./Gazeta Sinjali/