image A mund t’ju ​​mbrojnë maskat kirurgjikale?

Shëndetësi

A mund t’ju ​​mbrojnë maskat kirurgjikale?

news image

Një maskë mbi hundë dhe gojë është një pamje gjithnjë e më e zakonshme në rrugë, më së shpeshti e veshur nga kinezët për shkak të ajrit të ndotur, dhe së fundmi nga koronavirusi që shqetëson profesionistët e kujdesit shëndetësor në të gjithë botën.

Por virusologët janë skeptikë në lidhje me efektivitetin e maskës kirurgjikale në viruset që vijnë nga ajri.

“Mbajtja e maskës kirurgjikale në publik nuk është një mënyrë efektive për të mbrojtur kundër viruseve dhe baktereve të ajrit”, tha David Carrington nga universiteti St. George për BBC, duke shtuar se këto maska mund të zvogëlojnë rrezikun e kontraktimit të virusit përmes teshtitjes dhe kollitjes dhe mbi duar, ose duke prekur gojën me duar.

Dr. Connor Bamford i Institutit për Mjekësi Eksperimentale në Universitetin  Queen’s Belfast thotë se kryerja e masave themelore të higjienës është shumë më efektive sesa një maskë kirurgjikale.

“Mbulimi i gojës, larja e duarve dhe shmangia e prekjes së gojës me duar zvogëlon shumë rrezikun e çdo infeksioni dhe viruseve të frymëmarrjes”, shpjegon  Bamford për BBC.

“Edhe pse mendimi është se mbajtja e një maske kirurgjikale në publik na mbron nga virusi, nuk ka asnjë provë për këtë. Maska kirurgjikale luan një rol në dhomën e kirurgjisë”, pohon ai. /Gazeta Sinjali/