image ​Makina e propagandës ruse merr një tjetër goditje

Botë

​Makina e propagandës ruse merr një tjetër goditje

news image

Në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, firmat e teknologjisë perëndimore kanë ndërprerë mediat e lajmeve të mbështetura nga Kremlini nga shërbimet thelbësore digjitale të nevojshme për të synuar njerëzit me dezinformatat e tyre.

Mediat e mbështetura nga Kremlini – thelbësore për librin e dezinformimit të Moskës – po mësojnë në mënyrën e vështirë se kompanitë perëndimore ende kontrollojnë pjesën më të madhe të infrastrukturës themelore të internetit. Dhe këto shërbime janë gjithnjë e më shumë jashtë kufijve për ato si RT dhe Sputnik.

Që kur Moska filloi pushtimin e saj në Ukrainë në fund të shkurtit, presidenti rus Vladimir Putin ka rritur prodhimin e tij të propagandës dhe ka goditur lojtarët e Big Tech si Facebook dhe Twitter.

Por ajo që ai nuk është në gjendje të kontrollojë është se si kryesisht firmat amerikane dominojnë botën komplekse të shërbimeve të palëve të treta – gjithçka nga shtojcat e sigurisë deri te mjetet e marketingut në internet – që fuqizojnë faqet e internetit dhe aplikacionet në botë jashtë Kinës.

Këto shërbime, të cilat përfshijnë Google Analytics, Facebook Domain Insights dhe një mori ofertash të panjohura të marketingut në internet, kanë hequr nga priza RT, Sputnik, Ruptly, si dhe Ria Novosti dhe Tass, dy agjenci shtetërore ruse të lajmeve, sipas një rishikimi të Mediat e mbështetura nga Kremlini nga Digital Bridge, buletini i teknologjisë transatlantike i Politico.

Ndërsa faqet mund të funksionojnë ende, atyre u është hequr përdorimi i një rrjeti kompleks të reklamave, marketingut dhe shërbimeve të sigurisë pothuajse ekskluzivisht perëndimore të ndërlidhura, të cilat janë bërë shtylla kryesore për mënyrën se si funksionojnë faqet e internetit dhe aplikacionet.

Kjo pengon aftësinë e Kremlinit për të synuar dhe për të arritur një audiencë globale, bazuar në rishikimin e Builtwith të Politico, një shërbim analitik që analizon faqet e internetit për të detajuar se cilat shërbime të palëve të treta po funksionojnë në sfond, si dhe diskutimet me katër ekspertë të sigurisë brenda kompanive të teknologjisë që folën në kushte anonimiteti mbi punën e brendshme të këtyre firmave.

Lëvizjet erdhën disa ditë ose, në disa raste, disa orë pasi Rusia pushtoi Ukrainën, por nuk u shpallën publikisht në atë kohë. Tani, me shtrëngimin e sanksioneve perëndimore, kompanitë e teknologjisë përballen me presion në rritje për të izoluar edhe më tej Rusinë.

“Kjo është një situatë në zhvillim dhe ne jemi duke monitoruar në mënyrë aktive zhvillimet e reja dhe do të ndërmarrim hapa të mëtejshëm nëse është e nevojshme,” tha në një deklaratë Laura Smith-Roberts, një zëdhënëse e Google.

Duke i ndaluar mediat shtetërore ruse të kenë qasje në një sërë shërbimesh të marketingut digjital, reklamave dhe analitikës sociale, këto kompani e kanë penguar Kremlinin të tregojë mesazhet e tyre te mbështetësit e mundshëm, veçanërisht nëpërmjet platformave më të mëdha të mediave sociale në botë.

Për shembull, para se Facebook të ndërpresë qasjen në mjetet e tij të qëndrueshme të gjurmimit, Sputnik – një media e mbështetur nga Kremlini që botonte titujt e fundit duke akuzuar forcat ukrainase për kryerjen e një gjenocidi në republikat separatiste të vendit – mund të përdorte të ashtuquajturën “zakon” të gjigantit të teknologjisë. audienca” për të gjetur dhe synuar lexuesit e Sputnik midis bazës globale të përdoruesve të Facebook.

Ria Novosti, agjencia shtetërore e lajmeve, mbulimi i së cilës ka qenë shumë pro-Putin-it, u mbështet në mënyrë të ngjashme në shtojcat e palëve të treta për faqet e saj të internetit nga Apple, Twitter dhe shumë firma më të vogla të teknologjisë perëndimore, bazuar në analizën e Politico.

Por kjo qasje tani është refuzuar. Kur Politico kontaktoi shumë prej këtyre firmave perëndimore për të vlerësuar se çfarë marrëdhënieje, nëse ka, kishin ende me median shtetërore ruse, të gjithë thanë se kishin hequr qasjen në shërbimet e tyre ose para ose pas pushtimit të Moskës ndaj fqinjit të saj perëndimor.

Ekzekutivët shtuan, megjithatë, se faqet e internetit ende mund t’i ngulitnin këto shërbime digjitale perëndimore në faqet e tyre pasi në shumë raste ato ishin të lira për t’u shkarkuar në internet. Aktivistët e lirisë së internetit dhe disa brenda këtyre kompanive të teknologjisë kanë argumentuar që shërbimet e tyre të mbahen të aktivizuara në Rusi, në mënyrë që vendasit të kenë qasje në informacione të pavarura nga jashtë vendit – edhe nëse kjo i lejon organet e lajmeve të lidhura me Kremlinin të vazhdojnë të funksionojnë.

Në mungesë të shërbimeve perëndimore, Yandex, firma ruse e kërkimit dhe reklamave, po ofron disa nga mjetet që lejojnë mediat ruse të shfaqin reklama ose të gjurmojnë se kush viziton faqet e tyre të internetit.

Por një nga drejtuesit e një kompanie teknologjike amerikane, i cili foli në kushte anonimiteti, vuri në pikëpyetje aftësinë e Yandex për të zëvendësuar shumë nga shërbimet e veçanta – dhe shtojcat e mediave sociale – që tani ishin të paarritshme për RT dhe media të tjera të mbështetura nga Kremlini.

“Yandex nuk mund të hyjë në këtë zbrazëti. Ata thjesht nuk kanë ekspertizë,” tha ai.

Pavarësisht tërheqjes së përgjithshme të teknologjisë perëndimore nga Rusia, Politico zbuloi disa boshllëqe që ende mund t’i japin Moskës qasje në disa prej këtyre shërbimeve digjitale.

Një shembull i qartë: serverët e Google ende mbajnë rrjetin e postës elektronike të RT, sipas një analize nga Amaury Lesplingart, themeluesi i CheckFirst, një firmë teknologjike që ndihmon kontrolluesit e fakteve të bëjnë punën e tyre. Një zëdhënëse e Google nuk pranoi të komentonte.

Microsoft, Amazon dhe Google – të cilët së bashku mbajnë 64 për qind të tregut në industrinë globale të informatikës cloud, bazuar në shifrat nga Synergy Research Group – janë ende duke ofruar ofertat e tyre për klientët ekzistues rusë, edhe pse ata kanë ndaluar pranimin e klientëve të rinj pas pushtimi i vendit në Ukrainë. Zëdhënësit e të tri kompanive nuk pranuan të komentojnë se cilët ishin klientët e tyre të vazhdueshëm rusë.

“Ne do të ndërmarrim hapa shtesë ndërsa kjo situatë vazhdon të evoluojë,” tha Brad Smith, presidenti i Microsoft, në një postim në blog.

/GazetaSinjali/