image Zviceranët votojnë nesër në referendum për martesat e së njëjtës gjini

Evropë

Zviceranët votojnë nesër në referendum për martesat e së njëjtës gjini

news image

Votuesit zviceranë do të vendosin të dielën nëse do të lejojnë çiftet e të njëjtës gjini të martohen dhe të gëzojnë të njëjtat të drejta si partnerët martesorë heteroseksualë, pas një fushate të hidhur referendumi në një nga vendet e fundit të Evropës Perëndimore ku ende ndalon martesat homoseksuale.

Qeveria dhe parlamenti miratuan martesën për çiftet e të njëjtës gjini vitin e kaluar, duke i lejuar ata të birësojnë fëmijë pa prindër, duke thjeshtuar marrjen e shtetësisë për bashkëshortët e huaj, etj.

Por, ky veprim u sfidua menjëherë nga një treshe partish nacionaliste dhe konservatore të krishtera, të cilat kundërshtuan zgjerimin e të drejtave të çifteve të të njëjtës gjini, raporton The Guardian.

Sipas kushtetutës zvicerane, çdo vendim parlamentar mund t’i nënshtrohet një referendumi nëse të paktën 50,000 qytetarë e kërkojnë atë.

Kundërshtarët e ligjit të ri, shumë prej tyre mbështetës të Partisë së djathtë Popullore Zvicerane (SVP/UDC), kanë përdorur postera të ashpër të foshnjave që qajnë dhe duke paralajmëruar se ligji “do të vrasë babanë”.

/GazetaSinjali/