image VV-ja premton ndryshime në Ligj që mërgatës t’i lehtësohet votimi nga jashtë - Sinjali

VV-ja premton ndryshime në Ligj që mërgatës t’i lehtësohet votimi nga jashtë

news image

Përparim Kryeziu, ish-zëdhënës në Qeverinë e kaluar Kurti, ka premtuar se Qeveria e re e udhëhequr nga Lëvizja Vetëvendosje e dalë nga zgjedhjet e 14 Shkurtit, do t’ia lehtësojë mënyrën e votimit mërgatës, shkruan Gazeta Sinjali.

Kryeziu përmes Facebookut thotë se numri i madh i raportuar i votave të pavlefshme nga mërgata është dëshmia përfundimtare që procesi i votimit nga jashtë duhet të ndryshohet menjëherë.

E drejta për të votuar është e drejtë dhe njësi themeltare e demokracisë, për çka shteti demokratik dhe institucionet e tij kanë përgjegjësi që të gjejnë mënyrat më të përshtatshme për të garantuar ushtrimin e saj. Procesi i votimit duhet gjithmonë të jetë i lehtë dhe inkurajues.  Nëse nga rreth 200 mijë të regjistruar për votim nga jashtë dhe qindra euro pagesa për shërbim postar, një numër shumëfish më i vogël i tyre mbërrijnë në Kosovë me kohë, e shumëfish më i vogël numërohen si vota të vlefshme atëherë këtu problemi është sistemor e institucional. Prandaj edhe ndërhyrja duhet të jetë e këtillë”, shkruan Kryeziu.

Kryeziu, tutje thekson se me t’u formuar institucionet, ndër hapat e parë që Lëvizja Vetëvendosje do të ndërmarrë në Kuvend është ndryshimi i ligjit ashtu që mërgata të ketë të drejtë të votojë edhe në ambasada dhe konsullata të Republikës së Kosovës. Bashkatdhetarët janë qytetarë të Republikës.

Ata janë pjesë e pandashme e zhvillimit të vendit dhe vendimmarrjes në vend”, shkroi Kryeziu. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin