image Vitamina N është burim i shëndetit dhe lumturisë

Këshilla/ Vitamina N është burim i shëndetit dhe lumturisë

news image

Doktori dhe gazetari Richard Louv është krijuesi i “vitaminës” së re.

Në librin e tij, ai shkruan se për shkak të rritjes së numrit të ilaçeve që u atribuohen pacientëve, vitamina N ose ‘vitamina natyrë’ është në të vërtetë receta e vetme që duhet të marrin fëmijët dhe të rriturit.

Ekspozimi ndaj mjedisit natyror i bën njerëzit të ushqejnë marrëdhënie të ngushta me të tjerët, të vlerësojnë komunitetin dhe të jenë më bujarë.

Një studim zbuloi se pacientët në dhomat me shtresa druri kishin kohë më të shkurtër shtrimi në spital, më pak nevojë për qetësues kundër dhimbjeve dhe komente më pak negative.

“Të kalosh më shumë kohë jashtë nxit “neuronet” natyrale dhe kreativitetin tonë. Pas vetëm një ore në natyrë, kujtesa dhe vëmendja përmirësohen me 20 për qind. Në punë më natyrale, punonjësit janë më produktivë dhe marrin më pak ditë pushim,” thotë Louv.    

Pas moshës 50-vjeç është veçanërisht e rëndësishme marrja e pamjaftueshme e këtij minerali rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme.

Hulumtimet kanë treguar që gratë janë më të prirura ndaj stresit, kështu që qëndrimi në natyrë rekomandohet veçanërisht.

Vitamina N është çelësi i lumturisë dhe suksesit

Në botën e tmerrshme të sotme, është një privilegj i vërtetë të kalosh kohë në natyrë, dhe është vërtet i çmuar.

Detoksifikimi nga pajisjet elektronike

Sot ne nuk heqim sytë nga ekrani, qoftë të telefonave apo kompjuterëve, jemi aq të okupuar me këto pajisje sa shikimi ynë është i dëmtuar rëndë. Natyra i qetëson sytë dhe pastron psikikën e informacionit të marrë gjatë ditës.

Efekt qetësues

Koha e kaluar në natyrë do të na qetësojë. Koha e kaluar në një mjedis të tillë do të zvogëlojë stresin, si dhe është shkas për shumë sëmundje dhe rrudha të parakohshme.

Natyra shëron

Përveç kësaj, natyra ka fuqi shëruese. Kur kemi një kohë të keqe në jetën tonë, të qëndrosh në një vend të qetë midis pemëve do të na lehtësojë trishtimin./Gazeta Sinjali/