image Vendim i ri Zuckerbergut rreth Facebook-ut

Teknologji

Vendim i ri Zuckerbergut rreth Facebook-ut

news image

Meta, kompania e njohur më parë si Facebook, tha të martën se do të mbyllë sistemin e saj të njohjes së fytyrës dhe do të fshijë gjurmët e fytyrës së më shumë se 1 miliard njerëzve, duke përmendur shqetësimet që teknologjia ka për shoqërinë.

Më shumë se një e treta e 1.93 miliardë përdoruesve aktivë ditorë të Facebook kanë zgjedhur cilësimet e Njohjes së Fytyrës dhe përfundimi i sistemit do të ndikojë tek ata.

Si rezultat i ndryshimit, ai nuk do të njohë më automatikisht fytyrat e njerëzve në foto ose video.

Përdoruesit gjithashtu nuk do të jenë më në gjendje të përballen me njohjen për të sugjeruar një etiketë për një person në një foto ose video. Njerëzit do të kenë ende opsionin për të etiketuar postimet manualisht.

Përveç kësaj, sistemi automatik i tekstit alt që përdor për të verbrit dhe me shikim të dëmtuar do të ndikohet gjithashtu nga lëvizja, pasi përdor sistemin e njohjes së fytyrës.

Kompania përmendi shqetësimet që njohja e fytyrës ka tek shoqëria në marrjen e kësaj lëvizjeje.

“Ky ndryshim do të përfaqësojë një nga ndryshimet më të mëdha në përdorimin e njohjes së fytyrës në historinë e teknologjisë,” tha një postim në blog nga Jerome Pesenti, nënkryetar i inteligjencës artificiale për kompaninë e re mëmë të Facebook, Meta.

“Më shumë se një e treta e përdoruesve aktivë të përditshëm të Facebook kanë zgjedhur cilësimet tona të Njohjes së Fytyrës dhe janë në gjendje të njihen, dhe heqja e tij do të rezultojë në fshirjen e modeleve individuale të njohjes së fytyrës të më shumë se një miliard njerëzve.”

Përafërsisht 640 milionë përdorues aktivë të përditshëm kanë zgjedhur këtë cilësim. Si rezultat i ndryshimit, ai nuk do të njohë më automatikisht fytyrat e njerëzve në foto ose video Përdoruesit gjithashtu nuk do të jenë më në gjendje të sugjerojnë një etiketë për një person dhe sistemi që ai përdor për të verbrit dhe ata me shikim të dëmtuar do të ndikohet gjithashtu.

“Ka shumë shqetësime për vendin e teknologjisë së njohjes së fytyrës në shoqëri dhe rregullatorët janë ende në procesin e sigurimit të një grupi të qartë rregullash që rregullojnë përdorimin e saj.

Mes kësaj pasigurie të vazhdueshme, ne besojmë se kufizimi i përdorimit të njohjes së fytyrës në një grup të ngushtë rastesh përdorimi është i përshtatshëm.

Kompania tha se njohja e fytyrës mund të jetë ‘veçanërisht e vlefshme’ kur teknologjia funksionon privatisht në pajisjet e një personi, ngjashëm me atë që bën Apple me teknologjinë e zhbllokimit të FaceID.

“Ne besojmë se kjo ka potencialin për të mundësuar raste të përdorimit pozitiv në të ardhmen që ruajnë privatësinë, kontrollin dhe transparencën, dhe është një qasje që do të vazhdojmë ta eksplorojmë ndërsa shqyrtojmë se si platformat dhe pajisjet tona të ardhshme kompjuterike mund t’u shërbejnë më së miri nevojave të njerëzve.” Pesenti ka shtuar në postim. /GazetaSinjali/