image ‘Të dua shumë’, djali i vjedhur në lindje përqafon nënën për herë të parë pas 42 vjetësh (VIDEO)

Botë

‘Të dua shumë’, djali i vjedhur në lindje përqafon nënën për herë të parë pas 42 vjetësh (VIDEO)

news image

Ajo që duket si një përshëndetje e jashtëzakonshme mes nënës dhe djalit ishte në këtë rast gjithçka tjetër pos një e tillë.

Dyzet e dy vjet më parë, punonjësit e spitalit morën djalin e Maria Angelica Gonzalez nga krahët e saj menjëherë pas lindjes dhe më vonë i thanë se kishte vdekur. Ndërsa, pas këtyre viteve, gjatë këtyre ditëve ajo e takoi djalin e saj ballë për ballë në shtëpinë e saj në Valdivia, Kili.

“Të dua shumë,” i tha djali Jimmy Lippert Thyden nënës së tij në spanisht ndërsa ata u përqafuan mes lotëve.

“Si mund ta përqafoni dikë në një mënyrë që plotëson 42 vjet përqafime?”

Udhëtimi i tij për të gjetur familjen që ai nuk e njihte kurrë filloi në prill pasi lexoi lajme për të birësuarit e lindur në Kili, të cilët ishin ribashkuar me të afërmit e tyre të lindjes me ndihmën e një organizate jofitimprurëse kiliane “Nos Buscamos”.

Organizata zbuloi se Thyden kishte lindur para kohe në një spital në Santiago, kryeqyteti i Kilit, dhe ishte vendosur në një inkubator. Gonzalezit iu tha të largohej nga spitali, por kur ajo u kthye për të marrë fëmijën e saj, asaj iu tha se ai kishte vdekur dhe trupi i tij ishte asgjësuar, sipas dosjes së rastit, të cilën Thyden ia përmblodhi Associated Press.

“Nos Buscamos” vlerëson se dhjetëra mijëra foshnja u morën nga familjet kiliane në vitet 1970 dhe 1980, bazuar në një raport nga Policia e Hetimeve të Kilit, e cila shqyrtoi pasaportat në letër të fëmijëve kilianë që u larguan nga vendi dhe nuk u kthyen më.

“Historia e vërtetë ishte se këta fëmijë u vodhën nga familje të varfra, gra të varfra që nuk e dinin. Ata nuk dinin si të mbroheshin”, tha Constanza del Rio, themelues dhe drejtor dhe Nos Buscamos.

Trafikimi i fëmijëve përkoi me shumë shkelje të tjera të të drejtave të njeriut që ndodhën gjatë sundimit 17-vjeçar të gjeneralit Augusto Pinochet, i cili më 11 shtator 1973, udhëhoqi një grusht shteti kilian për të rrëzuar presidentin marksist Salvador Allende. Gjatë diktaturës, të paktën 3,095 njerëz u vranë, sipas shifrave të qeverisë, dhe dhjetëra mijëra të tjerë u torturuan ose u burgosën për arsye politike.

https://www.youtube.com/watch?v=NLpqHfOLi2w

/GazetaSinjali/