image Sulmet me armë shkaktojnë dëme mendore afatgjate te të mbijetuarit dhe familjet e tyre - Sinjali

Sulmet me armë shkaktojnë dëme mendore afatgjate te të mbijetuarit dhe familjet e tyre

news image

Sipas një studimi të ri, dhuna me armë mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme mendore afatgjatë për të mbijetuarit dhe familjet e tyre.

Të mbijetuarit janë në rrezik të shtuar për dhimbje, shëndet mendor dhe çrregullime të përdorimit të substancave. Anëtarët e familjes së tyre gjithashtu kanë gjasa më të larta për probleme të shëndetit mendor. Si viktima ashtu edhe të dashurit kanë barrën e shtuar të kostove më të larta të kujdesit shëndetësor, zbuluan studiuesit.

Rreth 40 mijë njerëz në Shtetet e Bashkuara vriten nga armët çdo vit, ndërsa rreth 85 mijë u mbijetojnë plagëve nga armët.

Për të mësuar më shumë rreth efekteve afatgjata të dhunës me armë te të mbijetuarit dhe ata përreth tyre, studiuesit analizuan 10 vjet (2008-2018) të të dhënave të pretendimeve të Medicare dhe të sigurimit privat.

Të dhënat përfshinin rreth 6 mijë e 500 të mbijetuar me armë zjarri dhe rreth 12 mijë e 500 anëtarë të familjes së tyre, duke përfshirë bashkëshortët/partnerët, prindërit dhe fëmijët.

Në vitin pas pushkatimit, të mbijetuarit patën një rritje prej 40 për qind të diagnozave të dhimbjes, një rritje prej 51 për qind të kushteve të shëndetit mendor dhe një rritje prej 85 për qind të çrregullimeve të përdorimit të substancave, krahasuar me pacientët e tjerë.

Anëtarët e familjes së të mbijetuarve me armë zjarri patën një rritje prej 12 për qind të kushteve të shëndetit mendor si depresioni, ankthi dhe çrregullimi i stresit post-traumatik, krahasuar me anëtarët e familjes së pacientëve të tjerë.

Për më tepër, të mbijetuarit me armë zjarri mesatarisht kishin rreth 2500 dollarë në muaj më shumë në kostot e kujdesit shëndetësor direkt në vitin pas lëndimeve të tyre.

Gjetjet tregojnë nevojën që mjekët të kontrollojnë të mbijetuarit me armë zjarri dhe anëtarët e familjeve të tyre për shenja të problemeve të shëndetit mendor dhe të jenë vigjilentë ndaj rrezikut në rritje të çrregullimeve të përdorimit të substancave kur trajtojnë dhimbjen te të mbijetuarit nga armë zjarri, thanë studiuesit.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin