image Studio kosovare shperblehet me çmim në konkursin ndërkombëtar për Stadiumin e UEFA-s në Ulqin

Art & Dizajn

Studio kosovare shperblehet me çmim në konkursin ndërkombëtar për Stadiumin e UEFA-s në Ulqin

news image

Pas një periudhe prej 4 muajsh mbyllet konkursi ndërkombëtar i shpallur nga Komuna e Ulqinit me një investim nga shtëpia e futbollit UEFA, për ndertimin e stadiumit/kompleksit sportiv te qytetit të Ulqinit i cili i përket kategorisë së 2-te me kapacitet prej 3000 shikuesve i cili do të shfrytëzohet edhe për përgatitjet verore të klubeve të ndryshme nga rajoni.

Konkursi ishte shpallur në të gjitha mediat me prestigjioze në botë për arkitekturë, ku ftonte arkitektët nga e gjithë bota të konkuronin me projektet e tyre.

Qëllimi i këtij konkursi është të fitohet dizajni konceptual më i mirë për Kompleksin e Sporteve që do të ketë Stadionin me të ri ne Ulqin, gjegjësisht në fillimin e Pllazhes së Madhe.

Propozimi fitues duhet t’i përmbahet parametrave dhe rekomandimeve të specifikuara në detyrën projektuese si dhe duhet të propozojë një zgjidhje funksionale që do të shërbejë si bazë për përgatitjen e dokumenteve teknike në fazat tjera të projektit.

Konkurs ku morën pjesë studio nga e gjithë bota, duke përfshirë disa kompani nga Kosova ku gjithsej ne numër ishin 61 pjesëmarrës.

Studio Maden Group nga Kosova arriti të merr vendin e dytë, me propozimine tyre The flying Line, koncept i bazuar në historinë e re të qytetit të Ulqinit “Paragliding: Arritja e jashtëzakonshme e Maden Group nxjerr në pah kreativitetin dhe guximin e tyre të jashtëzakonshme të dizajnit dhe përkushtimin për të shtyrë kufijtë bazuar në Kategorinë e dytë sipas rregullores së UEFA.

Projekti fitues u shpall Propozimi nga ekipi i arkitekteve nga Beogradi, Bojan Jovančević, Msc. Arch. (representative of author team), Beograd, Republic of Serbia Aleksandar Ćosić, Msc. Arch. Sara Petković, Msc. Arch. Jelena Džinović, Msc. Arch.

Poashtu LSN studio nga Kosova mori mirënjohje “Acquisition 2” për propozimin e tyre.

Këto rezultate tregojnë për sukseset e studiove kosovare në arenën ndërkombetare dhe bëhen faktor i rëndesishëm për zhvillimin e arkitektures në vendin tonë.

Juria vlerësuese ishin:

1. Muho Uruçi, arkitekti kryesor i qytetit të Komunës së Ulqinit, kryetar i jurisë

2. Prof. Ph.D. Ljubisha Folić, arkitekt, anëtar i jurisë

3. Prof. Ph.D. Bujar Demjaha, arkitekt, anëtar i jurisë

4. Iva Petkoviq, arkitekte anëtare e jurisë

 5. Mentor Llunji, Inxhinier Ndërtimi, anëtar i jurisë

6. Mehmed Milla, arkitekt, anëtar i jurisë

7. Momir Đurđevac, Sekretar i Përgjithshëm i Federatës së Futbollit të Malit të Zi.

Kriteret vlerësuese ishin :

Kriteri hapesinor 30 pike

Kriteri permbajtesor 30 pike

Kriterik ekomonik 15 pike

Kriteri estetik 20 pike

Kriteri ekologjik 5 pike

Projektet u shperblyen me vlera monetare:

Çmimi i parë – 20,000,00 €

Çmimi i dytë – 12,000,00 €

Çmimi III – nuk u nda

“Acquisition”  1. – 4000,00 €

“Acquisition”   2 – 2000,00 €

“Acquisition”   3. – 2000,00 €

Gjatë muajit korrik nga Komuna e Ulqinit pritet të mbahet edhe ceremonia zyrtare e ndarjes së çmimeve ku do të kemi rast ti shofim edhe projektet fituese nga afer.

Shpresojmë që edhe në të ardhmen të kemi më shumë konkurse ndërkombetare dhe të kemi projekte të suksesshme nga vendi jone ne nivel nderkombetar.

/GazetaSinjali/