image Stresi financiar kërcënim serioz për shëndetin e njeriut

Shëndetësi

Stresi financiar kërcënim serioz për shëndetin e njeriut

news image

Të gjithë jemi të stresuar, pothuajse çdo ditë dhe në shumicën e rasteve paraja është arsyeja.

Pagat e vogla, huat, kreditë, të gjitha këto kanë pasoja të rënda për shëndetin e përgjithshëm të njerëzve.

Përballja me problemet monetare çon në probleme në funksionimin kognitiv, por edhe në sëmundje serioze.

Si reagon sistemi ynë?

Trupi përdor mekanizmin e tij të mbrojtjes, duke lejuar që instinktet tona të reagojnë shpejt kur përballen me një kërcënim të menjëhershëm.

Kur stresohet, hormonet siç janë adrenalina dhe kortizoli sekretohen për të ndihmuar në menaxhimin e këtij kërcënimi.

“Sindroma akute e stresit është një tendosje e madhe në trup. Ai na shteron plotësisht”, thotë Amy Daramus, një psikologe klinike me qendër në Çikago.

Ajo gjithashtu beson se ky lloj stresi mund të çojë në shumë tension të muskujve dhe madje deri në atë pikë ku muskujt me të vërtetë fillojnë të na lëndojnë.

Për më tepër, ajo shkakton anomali në sistemin imunitar, duke na bërë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve sesa zakonisht, dhe mund të shkaktojë dhimbje barku, si dhe dhimbje koke, edhe nëse nuk jemi të vetëdijshëm se jemi të stresuar.

Edhe pse e konsideroni veten një person racional dhe inteligjent, aftësia për të marrë vendime të mira është e dëmtuar në situata stresuese.

“Nën stresin, fluksi i gjakut zvogëlohet në pjesët ballore dhe parafontale të trurit, dhe rritet në amigdala, pjesa e trurit që ka një funksion mbrojtës”, thotë Daramus.

Për shkak se këto pjesë të trurit ndikojnë në aftësitë tona për zgjidhjen e problemeve, përqendrimin, planifikimin dhe kontrollin e përgjigjeve impulsive, ulja e këtyre funksioneve rrjedhimisht çon në vendime të gabuara.

“Kur shqetësoheni ose jeni në panik për gjendjen tuaj financiare, vendimet tuaja bëhen shumë më impulsive dhe të drejtuara nga instinkti i vetë-ruajtjes,” shton Daramus.

Për shembull, ju jeni të prirë për të vonuar pagesat tuaja ditore, edhe pse ju e dini që normat e interesit janë shumë më të larta më vonë, pasi është më i përshtatshëm për ne tani. Ose shpenzojmë para për gjëra të shtrenjta që nuk kanë kuptim në situatën tonë pasi kjo na jep një lehtësim.

Ankthi, depresioni dhe probleme të tjera të shëndetit mendor ndodhin

Meqenëse paraja është një pjesë e jetës sonë, shqetësimi i vazhdueshëm për të mund të çojë në simptoma më serioze psikologjike, të cilat gjithashtu mund të çojnë në mendime vetëvrasëse.

Stresi kronik krijon probleme të reja

Stresi afatshkurtër padyshim ndikon në mendjen dhe trupin, por stresi kronik mund të çojë në dëmtime më serioze dhe të qëndrueshme. Ndërsa nivelet e adrenalinës dhe kortizolit rriten në mënyrë të qëndrueshme, ndodhin edhe dëmtime fiziologjike, duke rezultuar në rritje të niveleve të sëmundjeve të zemrës, diabeti, probleme kronike të gjumit dhe probleme të tjera shëndetësore.

Është shumë më e vështirë për ata që janë në një situatë të keqe financiare

Megjithëse simptomat e shqetësimit financiar janë reale dhe mund të jenë mjaft serioze, ekziston një ndryshim midis të jetuarit ‘së pari deri më parë në një muaj’ dhe të jetuarit në varfëri.

“Këto efekte shëndetësore mund të jenë veçanërisht shkatërruese për fëmijët,” tha Daramus.

Sipas saj, mungesa e hapësirës së jetesës, ambienti i mbipopulluar dhe kequshqyerja mund të shkaktojnë dëmtim të trurit që është shumë e vështirë për t’u trajtuar.

Në këtë situatë, zonat frontale nuk formohen kurrë siç duhet, që do të thotë që fëmija mund të zhvillojë një aftësi më të ulët për të kontrolluar impulse, mendime të shqetësuar dhe vendimmarrje, si dhe vëmendje të dobët dhe përqendrim.

Mos lejoni që problemet monetare të dëmtojnë shëndetin tuaj dhe fëmijën tuaj

Kur jeni duke luftuar me financat, gjërat mund të duken pa shpresë. E vërteta është se zgjidhja zakonisht nuk është e lehtë, veçanërisht për ata që mezi plotësojnë takimet. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka ndihmë për ju.

Mos hiqni dorë nga gjetja e një zgjidhjeje

Kërkoni këshilla të ekspertëve dhe mekanizma të shëndetshëm të përballimit. Nëse vazhdimisht ndiheni të stresuar, mund të “kapni” zakone jo të shëndetshme që do të përkeqësojnë shëndetin tuaj fizik dhe mendor.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të gjesh metodat e thjeshta, të shëndetshme të administrimit të stresit, me ndihmën e një profesionisti.

Provoni vrapimin dhe ushtrimin e lehtë. Bërja e gjërave që ju qetësojnë do t’ju ndihmojë të qetësoheni, në mënyrë që të përqendroheni më lehtë në zgjidhjen e problemit aktual. /Gazeta Sinjali/