image ShBA-ja dorëlirë: I ndanë 200 milionë euro për ushtrinë e Ukrainës
[wp-story id="814678"]

Botë

ShBA-ja dorëlirë: I ndanë 200 milionë euro për ushtrinë e Ukrainës

news image

Në një memorandum të mbajtur të shtunën, presidenti i ShBA-së, Joe Biden delegoi Sekretarin Amerikan të Shtetit, Antony Blinken, të drejtojë tërheqjen e 200 milionë dollarëve në produktet dhe shërbimet e mbrojtjes, përfshirë arsimimin dhe trajnimin ushtarak për Ukrainën.

Sipas Departamentit Amerikan të Mbrojtjes, Akti i Ndihmës së Jashtme i 1961 (FAA) lejon një president të autorizojë “disponimin e pronësisë ose shërbimeve të Shteteve të Bashkuara”, tërheqje, për kombet e huaja pa autoritet legjislativ ose ndarje buxhetore, e cila zakonisht shpërndahet në rast emergjente në një vend apo rajon të huaj, raporton CNN.

Në rrethana të tilla, një “proces ad hoc ndërinstitucional” që përfshin përfaqësues nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare, Departamenti i Mbrojtjes dhe Departamenti i Shtetit “përcakton se cili autoritet ligjor ekzistues zbatohet për situatën dhe identifikon se cilët produktedhe shërbime duhet të ofrohen” – në këtë rast, arsimimi dhe trajnimi për forcat ushtarake ukrainase.

Sipas një zyrtari të Shtëpisë së Bardhë, njoftimi i sotëm e çon shumën totale të ndihmës së sigurisë dhënë Ukrainës në 1.2 miliardë dollarë që nga viti i  kaluar.

Në fillim të këtij muaji, administrata autorizoi një pako prej 350 milionë dollarësh.

/GazetaSinjali/