image ShBA dhe Kanada arrijnë marrëveshje për refuzimin e azilkërkuesve

Botë

ShBA dhe Kanada arrijnë marrëveshje për refuzimin e azilkërkuesve

news image

ShBA dhe Kanadaja kanë arritur një marrëveshje për të refuzuar azilkërkuesit në pikat kufitare jozyrtare, thonë zyrtarët.

Një numër i madh emigrantësh kanë bërë kalime të paligjshme në rrugën Roxham në kufirin SHBA-Kanada.

Lëvizja mbyll një boshllëk të krijuar nga një marrëveshje azili e vitit 2004 me SHBA-në se ku migrantët duhet të bëjnë kërkesat e tyre për azil.

Ai lejoi Kanadanë të largonte migrantët në pikat zyrtare të hyrjes, por jo në pikat jozyrtare të kalimit.

Si pjesë e marrëveshjes, Kanadaja tani do të krijojë gjithashtu një program të ri refugjatësh për 15,000 migrantë që ikin nga persekutimi dhe dhuna në Amerikën Jugore dhe Qendrore, thanë zyrtarë amerikanë të paidentifikuar për CBS News, partneri i BBC-së në SHBA.

Biden është në Otava, Kanada, për 24 orë për të folur për një sërë çështjesh ekonomike, tregtare dhe imigracioni me zotin Trudeau.

Ai është planifikuar t’i drejtohet parlamentit të premten përpara se ai dhe zoti Trudeau të mbajnë një konferencë të përbashkët shtypi.

Siguria është e rëndë në kryeqytetin kombëtar të Kanadasë për vizitën e punës presidenciale. Kryqëzuesit dhe oficerët e policisë mund të shihen duke rrotulluar zonën përreth parlamentit dhe rrugët aty pranë janë mbyllur për publikun.

Flamujt amerikanë janë valëvitur përgjatë Wellington-it, rrugës që shkon përpara ndërtesave të parlamentit.

Marrëveshja e migracionit është planifikuar të shpallet përpara se Biden të kthehet në SHBA të premten në mbrëmje.

Marrëveshja pritet të lejojë zyrtarët në të dy anët e kufirit të kthejnë azilkërkues të tillë që shkojnë në të dy drejtimet.

Pala amerikane ka parë gjithashtu një rritje të kalimeve të emigrantëve në Kanada.

Masa është pjesë e përpjekjeve për të kufizuar fluksin e emigrantëve në Roxham Road, një vendkalim jozyrtar midis shtetit të Nju Jorkut dhe provincës së Quebec.

Marrëveshja është një amendament i Marrëveshjes së Vendit të Tretë të Sigurt (STCA) të të dy palëve të vitit 2004, e cila kërkon që migrantët të bëjnë një kërkesë për azil në vendin e parë “të sigurt” që arrijnë, pavarësisht nëse është SHBA apo Kanada.

STCA lejon zyrtarët amerikanë dhe kanadezë të largojnë kërkuesit e azilit në të dy drejtimet në portet formale të hyrjes, por nuk zbatohet për kalimet jozyrtare.

Kjo bëri që shumë migrantë të përpiqeshin të hynin në Kanada në vende ku nuk kishte vendkalim kufitar zyrtar. Marrëveshja e re do ta mbyllte atë boshllëk.

Autoritetet e qytetit të Nju Jorkut muajin e kaluar thanë se po siguronin bileta autobusi falas për migrantët që të udhëtonin drejt kufirit të SHBA-së me Kanadanë.

Negociatat për marrëveshjen e re të kufirit SHBA-Kanada kishin ngecur për muaj të tërë, sipas raporteve. Zyrtarët amerikanë thuhet se nuk donin të ripërpunonin marrëveshjen, pasi vendi ishte zhytur në krizën e tij të emigrantëve në kufirin SHBA-Meksikë.

Administrata e Biden ka propozuar gjithashtu të godasë azilkërkuesit në kufirin jugor të SHBA-së me Meksikën, duke e bërë më të vështirë për migrantët të kërkojnë azil pasi të hiqen kontrollet kufitare Covid në maj. Propozimi ka hasur në reagime nga grupet e të drejtave të njeriut.

Marrëveshja e re SHBA-Kanada mund të hyjë në fuqi shpejt pasi nuk kërkon miratimin e Kongresit Amerikan.

Zoti Trudeau ka argumentuar se mënyra e vetme për të ndaluar kalimet e parregullta kufitare në rrugën Roxham është rinegocimi i Marrëveshjes së Vendit të Tretë të Sigurt.

/GazetaSinjali/