image Sa para i mbajnë gjermanët në kuletë?

Botë

Sa para i mbajnë gjermanët në kuletë?

news image

Gjermanët janë ende “të çmendur për para”, thotë një studim i publikuar nga Bundesbank.

Mesatarisht, gjermanët i bartin gjithsej 107 euro në kuletë dhe kanë gjithsej 1,364 euro në arka të bankave, transmeton Gazeta Sinjali.

Sasia e parave ndryshon shumë midis popullatës, me disa njerëz që mbajnë mezi ndonjë para shtesë, dhe të tjerët fare pak.

Të vetëpunësuarit, të moshuarit dhe ata që fitojnë shumë, kanë më shumë mundësi të mbajnë një shumë të parave të gatshme larg tyre.

Anëtari i bordit të Bundesbank, Johannes Beermann thotë se të rinjtë kanë tendencë të ruajnë më pak para, thjesht sepse kanë më pak.

Pse pikërisht gjermanët i ruajnë paratë e gatshme duke i mbajtur ato në një llogari bankare?

Nga pikëpamja e 58% e të anketuarve, normat e ulëta të interesit janë një arsye për të ruajtur shënime dhe monedha në një shkallë më të madhe.

Paratë e gatshme janë gjithashtu një mënyrë e zakonshme e pagesës, thanë 55% e të anketuarve. Në vendin e tretë, ndër arsyet është mungesa e besimit në sigurinë dhe qëndrueshmërinë e infrastrukturës teknike, për shembull, frika nga sulmet e hakerëve.

Motive të tjera të mundshme të cituara nga të anketuarit që mbledhin para në dorë ishin “pa tarifa” dhe “anonimitet”.

Për më tepër, 12% e të anketuarve emërojnë “fshehjen e pasurive nga shteti” si një arsye të mundshme. /Gazeta Sinjali