image Raporti i Bankës Botërore: Rritja ekonomike në Kosovë, pritet të ngadalësohet në 3.9 për qind në 2022

Financa

Raporti i Bankës Botërore: Rritja ekonomike në Kosovë, pritet të ngadalësohet në 3.9 për qind në 2022

news image

Banka Botërore ka publikuar raportin e saj më të ri mbi ekonominë në rajonin Evropë dhe Azi Qendrore.

Sipas këtij raporti, ekonomia e Kosovës përjetoi një rimëkëmbje të fortë në 2021, mbështetur nga ringritja e kërkesës së brendshme dhe rritja rekorde e eksportit.

Megjithatë, bazuar në këto vlerësime, rritja ekonomike pritet të ngadalësohet në 3.9 për qind në vitin 2022.

Perspektiva afatmesme mbetet pozitive, por e ndikueshme nga rreziqet e shtuara, me rritjen e ndjeshme të presioneve inflacioniste nga lufta në Ukrainë.

Në këtë raport, specifikohen edhe sfidat me të cilat u përball Kosova gjatë 2021-ës sa i përket çështjes ekonomike financiare.

Nga tremujori i dytë i 2021, vaksinimi thuhet se u përshpejtua dhe udhëtimet rifilluan, duke forcuar aktivitetin ekonomik. Por konsumi dhe eksportet e shërbimeve të drejtuara nga diaspora mbeten kyçe nxitësit e rritjes.

Investimi privat kontribuon gjithnjë e më shumë, por konsiston kryesisht në ndërtim, me derdhje të kufizuara të produktivitetit.

Pozitivisht, eksportet e mallrave u rritën ndjeshëm nga nivelet para pandemisë dhe, megjithatë ende të ulëta, janë një shenjë inkurajuese rritjes së sektorit privat.

Deficiti tregtar, megjithatë, mbetet i lartë, theksohet në këtë raport.

Po ashtu raporti specifikon edhe pjesëmarrjen e ulët të fuqisë punëtore, veçanërisht për gratë.

Sfidë tjetër specifikohet edhe rritja e kostove të energjisë, siç theksohet ‘duke bërë presion mbi financat publike që nga fundi i vitit 2021, duke pasur parasysh cenueshmërinë e infrastrukturën e vjetëruar të gjenerimit të energjisë’.

Në këtë raport të Bankës Botërore, zënë vend edhe rritja e kredive, remitancat dhe investimet e huaja direkte, me një fiskale prej 3.2 për qind të PBB-së në vitin 2020, .

Inflacioni i çmimeve të konsumit u hodh nga 0.2 për qind në 2020 në 3.4 për qind në 2021, duke arritur në 7.5 për qind në shkurt 2022.

Çmimet e importit të energjisë, ushqimeve dhe mallrave nxitën inflacionin.

Eksportet e prodhimit u rritën pothuajse 70 për qind nga viti në vit.

Ushqimi dhe inflacioni i energjisë mund të prekë në mënyrë disproporcionale familjet më të cenueshme, pasi atyre u kushtojnë aksione të mëdha buxhetore artikujt. E po ashtu rritja e kostove të energjisë elektrike, mund të rrisë presionet fiskale.

/GazetaSinjali/