image Pse e ndryshoi Çekia ligjin e zgjedhjeve - Sinjali

Pse e ndryshoi Çekia ligjin e zgjedhjeve

news image

Dhoma më e lartë e Parlamentit çek të enjten miratoi ndryshimet në ligjin zgjedhor të kërkuar nga gjykata më e lartë e vendit që vendosi që legjislacioni i mëparshëm diskriminonte partitë e vogla politike.

Gjykata Kushtetuese në shkurt hodhi poshtë rregullat që thanë se u dhanë partive të mëdha një numër disproporcionalisht të lartë të vendeve parlamentare pas zgjedhjeve, duke thënë se nuk ishte në përputhje me sistemin e përfaqësimit proporcional të përdorur në zgjedhjet për dhomën e ulët të Parlamentit.

Ligjvënësit në Senat miratuan rregullat e reja në një votim 54-0.

Lëvizja centriste ANO e udhëhequr nga kryeministri Andrej Babis fitoi në zgjedhjet e vitit 2017, duke marrë 29.5% të votave, të cilat u përkthyen në 78 vende në Kuvendin me 200 vende. Ai do të fitonte vetëm 69 vende me të njëjtin rezultat, sipas rregullave të reja.

Me kërkesë të gjykatës, dhoma ndryshoi gjithashtu pjesë të ligjit sipas të cilit partitë bashkojnë forcat për të kandiduar si koalicione.

Për të fituar vende parlamentare, çdo parti duhet të arrijë një prag prej 5% të votës së popullit. Koalicionet dy-partiake do të duhet të fitojnë mbështetjen e 8% ndërsa tre partive u duhet 11%. Më parë, ishte 5%, 10% dhe 15%. /Gazeta Sinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: