image Pretendimet e Putin rreth financimit të Wagner mund ta bëjnë më të lehtë gjykimin e tij për krime lufte, thonë ekspertët

Politikë

Pretendimet e Putin rreth financimit të Wagner mund ta bëjnë më të lehtë gjykimin e tij për krime lufte, thonë ekspertët

news image

Përpjekjet e Vladimir Putinit për t’i dhënë fund një grushti shteti nga grupi Wagner mund ta kenë bërë më të lehtë për një gjykatë ndërkombëtare ta ndjekë penalisht atë dhe shtetin rus, për krime lufte të kryera nga luftëtarët mercenarë, sipas ekspertëve të së drejtës ndërkombëtare.

Pas rebelimit të udhëhequr nga Yevgeny Prigozhin, Putin tha se mercenarët ishin “financuar plotësisht” nga autoritetet ruse. Vetëm në vitin deri në maj 2023, ata morën më shumë se 86 miliardë rubla nga buxheti i shtetit, ose mbi 1 miliard dollarë, shtoi ai.

“Këto fjalë potencialisht kanë pasoja shumë të rëndësishme në drejtim të ekspozimit të shtetit rus ndaj përgjegjësisë për aktet e Wagner dhe Putinit personalisht dhe individualisht si udhëheqës i shtetit rus,” tha Philippe Sands KC, një profesor i drejtësisë në UCL dhe autor i East West Street, një libër për origjinën e së drejtës ndërkombëtare humanitare.

/GazetaSinjali/