image OBSH në alarm: Rriten me 30-fish infektimet me fruth në Evropë

Shëndetësi

OBSH në alarm: Rriten me 30-fish infektimet me fruth në Evropë

news image

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi për një rritje alarmante me 30-fish të rasteve të fruthit në Evropë gjatë vitit 2023.

Drejtuesit e shëndetësisë paralajmërojnë se rastet janë ende në rritje dhe nevojiten “masa urgjente” për të parandaluar përhapjen e mëtejshme. Më shumë se 30,000 njerëz u infektuan në 2023, krahasuar me 941 gjatë gjithë vitit 2022.

OBSH-ja mendon se kjo është rezultat i numrit më të paktë të fëmijëve që janë vaksinuar kundër sëmundjes gjatë pandemisë COVID.

Në Mbretërinë e Bashkuar, autoritetet shëndetësore njoftuan javën e kaluar se një shpërthim i fruthit shumë ngjitës në West Midlands mund të përhapet me shpejtësi.

Sipas NHS England, shkruan BBC, më shumë se 3.4 milionë fëmijë nën moshën 16 vjeç janë të pambrojtur dhe në rrezik të sëmuren nga sëmundja.

Miliona prindër dhe kujdestarë po kontaktohen duke iu kërkuar të caktojnë një takim për të siguruar që fëmijët e tyre të vaksinohen plotësisht kundër fruthit.

Duke folur për situatën në Evropë, Dr Hans Kluge, drejtor rajonal në OBSH, u shpreh se situatë është shqetësuese.

Ne kemi parë, në rajon, jo vetëm një rritje 30-fish të rasteve të fruthit, por edhe afro 21,000 shtrime në spital dhe pesë vdekje të lidhura me fruthin. Kjo është shqetësuese. Vaksinimi është mënyra e vetme për të mbrojtur fëmijët nga kjo sëmundje potencialisht e rrezikshme”, tha ai.

Fruthi mund të jetë një sëmundje serioze në çdo moshë. Shpesh fillon me temperaturë të lartë dhe skuqje, e cila normalisht pastrohet brenda 10 ditëve, por ndërlikimet mund të përfshijnë pneumoni, meningjit, verbëri dhe konvulsione.

Sipas BBC foshnjat që janë shumë të vogla për t’iu dhënë dozën e parë të vaksinës, gratë shtatzëna dhe ato që kanë sistem imunitar të dobësuar janë më të rrezikuarit.

Të gjitha vendeve në rajonin evropian u kërkohet të zbulojnë dhe t’i përgjigjen shpejt shpërthimeve të fruthit, krahas dhënies së vaksinave për më shumë njerëz.

OBSH tha se fruthi ka prekur të gjitha grupmoshat vitin e kaluar, të rinj dhe të moshuar.

Në përgjithësi, dy në pesë raste ishin te fëmijët e moshës 1-4 vjeç dhe një në pesë raste ishin te të rriturit e moshës 20 vjeç e lart.

Midis janarit dhe tetorit 2023, rreth 20,918 njerëz në të gjithë Evropën u shtruan në spital me fruth. Në dy vende u raportuan gjithashtu pesë vdekje nga fruthi.

Normat e vaksinimit për dozën e parë të vaksinës MMR, e cila mbron nga fruthi, ranë nga 96% në 2019 në 93% në 2022 në të gjithë Evropën. Marrja e dozës së dytë ra nga 92% në 91% gjatë së njëjtës periudhë.

Kjo rënie në dukje e vogël në marrjen e vaksinimit do të thotë se më shumë se 1.8 milionë fëmijë në Evropë kanë humbur një vaksinim kundër fruthit gjatë atyre dy viteve.

“Pandemia Covid-19 ndikoi ndjeshëm në performancën e sistemit të imunizimit në këtë periudhë, duke rezultuar në një grumbullim të fëmijëve të pavaksinuar dhe të pavaksinuar. Me lulëzimin e udhëtimeve ndërkombëtare edhe një herë dhe heqjen e masave për distancimin social, rreziku i përhapjes së fruthit përtej kufijve dhe brenda komuniteteve është shumë më i madh, veçanërisht brenda popullatave të nënvaksinuara”, raportoi OBSH.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se vendet që kanë arritur statusin e eliminimit të fruthit janë në rrezik të shpërthimeve të mëdha. Ndër të tjera shtojnë se 95% e fëmijëve duhet të vaksinohen me dy doza kundër fruthit në të gjitha komunitetet për të parandaluar përhapjen e sëmundjes shumë ngjitëse.

/GazetaSinjali/