image IKShPK bën thirrje për vaksinim të fëmijëve kundër fruthit

Shëndetësi

IKShPK bën thirrje për vaksinim të fëmijëve kundër fruthit

news image

Shefja e njësisë se vaksinimit në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik të Kosovës, Fetije Fetaj, ka thënë se marrë parasysh që në Evropë javëve të fundit është përhapur sëmundja e fruthit, edhe Kosova është e rrezikuar nga kjo sëmundje.

Megjithatë, Fetaj tha se vendi është i përgatitur për t’u përballur me çdo situatë. Ajo tha se shqetësuese është mosvaksinimi i fëmijëve të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptas, e sidomos mosvaksinimi kundër sëmundjes së fruthit.

Doktoresha Fetaj tha se Kosova është në rrugë të mbarë sa i përket imunizimit dhe se vaksinimi në vend është mbi 92% në kalendarin e rregullt.

“Atëherë vaksinimi në Kosovë ka një traditë të mirë me dekada, ne kemi një përqindje shumë të mirë të vaksinave edhe pse tre vitet  e fundit pandemi s’kishim një rënie të mbulueshmërisë, por këtë vit është vërejt që prapë jemi në rrugë të mbarë dhe vaksinimi diku është mbi 92% në kalendarin e rregullt në Kosovë”, tha Fetaj në një intervistë për Ekonomia Online.

“Faktikisht sëmundja e fruthit është një sëmundje shumë ngjitëse dhe po jemi të rrezikuar sepse është shfaqur në të gjithë Evropën, edhe në shtetet e rajonit edhe lëvizjet e mëdha të popullatës normalisht që unë pres që kemi me pasur raste të fruthit. Domethënë për të qenë rehat Kosova dhe ne Institut Kombëtar i Shëndetësisë Publike, përqindja duhet të jetë mbi 95%, pikërisht për sëmundjen, për fruthin. Komunitetet rom, ashkali, egjiptas e kemi një përqindje më të ulët të përfshirjes, plus nuk e dimë edhe sa fëmijë faktikisht saktësisht i kemi nga këto komunitete për shkak se një pjesë e tyre nuk janë edhe të regjistruar, ose asnjëherë s’kanë qenë në qendrat e vaksinimit dhe një pjesë tjetër, plus kanë marrë disa vaksina por jo të përfunduar komplet kalendarin sipas orareve që janë të shpërndara”, deklaroi tutje ajo.

Shefja e njësisë se vaksinimit tha se vetëm vitin e kaluar me ekipe mobile së bashku me UNICEF-in janë vaksinuar mbi 2,500 fëmije të këtyre komuniteteve. Ajo theksoi se janë duke punuar që t’i identifikojnë fëmijët që nuk janë të vaksinuar kundër fruthit, pasi sëmundja është tepër ngjitëse.

“Ne jemi bashkërisht me UNICEF-in në terren me ekipet mobile që vetëm vitin e kaluar me sesione të vaksinimit derë me derë , faktikisht janë vaksinuar diku mbi 2500 fëmijë të këtyre komuniteteve, edhe që për mua është një e arritur edhe një qetësi faktikisht sepse janë vaksinuar fëmijët, por prapë unë këtë javë e pashë se kemi dalë në terren, kemi fëmijë të pa vaksinuar nga këto komunitete edhe të moshave të ndryshme, ka fëmijë që janë 13 ose 14 vjeç se ka marrë, ndoshta vetëm një vaksinë në lindje dhe nuk ka marrë më. Kjo po rrezikohemi po shpresojmë edhe kemi punuar shumë, jo vetëm gjatë kësaj jave ne kemi vazhduar edhe prej janarit faktikisht, në shfaqjen e parë të rasteve, ne veç kemi filluar me ekipet mobile me i identifikuar fëmijët e pa vaksinuar dhe t’i vaksinojmë sa më shpejtë, që të paktën të mundohemi që edhe nëse vjen fruthi, sepse po them është sëmundje që është tepër ngjitëse, të paktën ta kemi në përmasa më të ulëta”.

Fetaj sqaroi se vendi ka mjaftueshëm vaksina si për kalendarin e rregullt si dhe vaksinat me indikacione dhe për këtë arsye ajo bënë thirrje që familjarët t’i vaksinojnë fëmijët e tyre.

“Vaksinat janë të mjaftueshme, ne me vite e vite nuk kemi problem këtë, Ministria e Shëndetësisë siguron një stabilitet financiar edhe për vaksinat e kalendarit të rregullt, plus edhe vaksinat me indikacione, kështu që asnjë moment asnjë problem nuk është për vaksina. Pastaj është shpërndarja, unë për atë po iu bëj thirrje, sepse ne për atë kemi shpërndarë vaksinat në çdo qendër të mjekësisë familjare, QKMF, QMF, AMF që të jetë qasja sa më e lehtë edhe prindi ta ketë sa më të lehtë që t’i sjellë fëmijët e tyre për t’u vaksinuar”.

“Iu bëj thirrje prindërve që të shikojnë kartelën e vaksinimit, ne e dimë që janë disa vaksina që merren gjatë fëmijërisë e sidomos pa i bërë fëmija 2 vjet, të sigurohet që a i kanë të plotësuar, komplet kalendarin se mund të iu shpëtojë ndonjë vaksinë, nëse nuk janë të sigurt të ofrohen nëpër qendrat e tyre të afërme të shikojnë edhe punëtorët shëndetësorë, profesionistët tanë i tregojnë se cila vaksinë e ka radhën ose i ka kryer vaksinat”. /EO

/GazetaSinjali/