image Momentet kryesore në jetë kur fitojmë kilogramë shtesë

Shëndetësi

Momentet kryesore në jetë kur fitojmë kilogramë shtesë

news image

Është normale që pesha të luhatet me kalimin e kohës dhe shumë faktorë të ndryshëm mund të shkaktojnë që ajo të ndryshojë. Sëmundja, hormonet, plakja ose stresi, të gjitha mund të ndikojnë në peshë. Sidoqoftë, pesha jo domosdo duhet të kushtëzohet nga shëndeti.

Akademikët e Universitetit të Kembrixhit kanë analizuar dhjetëra studime dhe zbuluan se ekzistojnë katër ngjarje specifike të jetës që ju bëjnë të merrni plotësisht kilogramë shtesë.

Momentet më kritike janë mbarimi i shkollës së mesme, shkuarja në kolegj, gjetja e një pune dhe momenti kur bëheni prind.

“Ne kemi vërejtur se midis moshave 15 dhe 35, njerëzit fitojnë peshë dhe ne donim të zbulonim nëse kishte ngjarje të caktuara jetësore që kontribuuan në të,” shpjegon Ellenor Winpeny nga Universiteti i Kembrixhit.

Gjashtë studimet e para krahasuan kilogramët e tepërt të nënave dhe grave që nuk lindën. Gratë që nuk lindën fituan rreth 7.5 kg gjatë pesë deri në gjashtë vjet, ndërsa nënat fituan deri në 1.3 kg mbi ta.

“Të bërit prind është një kohë kur ndryshon stili i jetës. Sigurisht, ka sfida që vijnë me lindjen e një fëmije, por është gjithashtu një mundësi që njerëzit të reflektojnë në stilin e jetës së tyre dhe të kuptojnë se ato mund të jenë më të shëndetshme dhe më aktive”, tha mjeku.

19 studime të tjera ekzaminuan kalimin nga shkolla e mesme në kolegj dhe gjetja e një pune.

Nëntë studime treguan se vajzat ushtronin 6.7 minuta më pak pasi kishin mbaruar shkollën e mesme, ndërsa djemtë zvogëluan kohën e tyre të ushtrimit ditor për 16.4 minuta.

Më pak shpesh ushtrimi është më i theksuar kur të rinjtë shkojnë në kolegj. Pastaj shkurtohet me 11.4 minuta të tjera në ditë.

Tre studime gjithashtu zbuluan se të rinjtë fituan peshë pas diplomimit, ndërsa të tjerët gjetën një rënie në aktivitetin fizik pasi gjetën një vend pune.

“Në shkollë, ju inkurajoheni të luani sport dhe të ushqeheni shëndetshëm, por kur të largoheni nga shkolla, ajo ndryshon. Ju po kaloni në një mjedis të ri”, shpjegon Winpeny për arsyen pse rritja në peshë ndodh gjatë kësaj periudhe jetësore.

“Nëse të gjitha këto tranzicione të jetës kontribuojnë në një rritje të lehtë të peshës, ajo bëhet problem,” përfundon Winpeny. /Gazeta Sinjali/